24. dec.: Verdens bedste fodboldspiller

Redaktionen på OldTrafford.dk bruger julen og vores 15 års jubilæum som undskyldning til at kåre de 24 bedste Manchester United-spillere siden 2003. En umulig opgave. Men ikke desto mindre har vi gjort det. Og i dag er vi nået til den allerbedste – Cristiano Ronaldo.

Viva Ronaldo, Viva Ronaldo, Running down the wing, Hear United sing, Viva Ronaldo…
Viva Ronaldo, Viva Ronaldo, Running down the wing, Hear United sing, Viva Ronaldo…
Viva Ronaldo, Viva Ronaldo, Running down the wing, Hear United sing, Viva Ronaldo…

Har du fået sangen på hovedet? Godt. Lad den endelig være baggrundsmusikken til læsningen af det her skriv: Et portræt, om den mest ekstraordinære fodboldspiller Manchester United har haft i OldTrafford.dk’s levetid.

Cristiano Ronaldo var og er noget fra en anden planet. I sine seks år i Manchester gik han fra puppestadiet til nyudklækket Ballon d’Or-vinder. Han scorede 118 mål i 292 kampe, hvoraf 42 af dem kom i den magiske sæson, hvor United vandt både Premier League og Champions League. Da han fløj videre i 2009, var medier og fans for længst løbet tør for superlativer, der kunne beskrive portugiserens præstationer.

Historien startede, da den tidligere Sporting Lissabon-spiller solgte sig selv til Manchester United i en træningskamp mod englænderne i august 2003. Med fart og driblinger gjorde den 18-årige fløjspiller bogstaveligtalt grin med stakkels John O’Shea på Uniteds højreback. ”Smerten og forvirringen stod malet i irerens ansigt”, har Sir Alex Ferguson skrevet i My Autobiography, og ifølge beretninger fra både Roy Keane og Rio Ferdinand skulle O’Shea bruge både klublægen og iltmaske i pausen på grund af svimmelhed.

Sporting vandt træningskampen 3-1, men tabte stjernefrøet. Mindre end en uge senere, den 12. august 2003, kunne man på OldTrafford.dk læse, at United havde købt en Ronaldo, som ikke var brasilianer, men portugiser, og som kostede 12,25 millioner pund.

Han var ikke bange for at tage David Beckhams gamle nummer 7, ligesom han heller ikke frygtede at tage en-mod-en-situationer mod alle forsvarsspillere i praktisk talt alle situationer – nogle gange til frustration for sine nye holdkammerater. Men alle kunne se, at der var et råt talent, og netop modet var en af hans bedste egenskab. Ferguson har sagt, at det at Ronaldo altid tør at modtage bolden, fortsætte med den og forsøge at afdrible mænd – ligegyldigt hvor mange gange han ellers bliver sparket ned – er den form for mental styrke, som de allerbedste spillere besidder.

Og Fergie var aldrig bange for at bruge ham. I sin første sæson på Old Trafford fik Ronaldo 40 kampe og spillede knap 2500 minutters fodbold. De efterfølgende to år spillede han henholdsvis 50 og 47 kampe.

Rent resultatmæssigt var det nogle magre år for Manchester United. FA Cuppen og Liga Cuppen var det eneste sølvtøj, som Ronaldo var med til at vinde i sine første tre sæsoner. Og her kunne United-karrieren faktisk godt have været stoppet. Mange engelske medier troede i hvert fald ikke, at portugiseren havde en fremtid på samme hold som Wayne Rooney, efter at han i VM-kvartfinalen i 2006 overtalte dommeren til at give scouseren direkte rødt. Portugal vandt kampen efter straffesparkskonkurrence og en rasende Rooney var ifølge pressen klar til at kræve et salg af sin United-holdkammerat.

Det skete som bekendt ikke. I stedet for en transfer gennemgik Ronaldo en fysisk transformation og kom tilbage fra sommerferie som en mindre bodybuilder. Den nu 21-årige fløjspiller var ikke længere en spinkel teenager, men en stærk personlighed, der med 20 sæsonmål guidede United til deres første mesterskab i fire år. Samtidig tog han priserne som årets unge spiller såvel som årets spiller i Premier League.

Og det skulle blive vildere endnu. I 2007/08 havde Ronaldo hovedrollen i den Blockbuster af en offensiv, der hed Ronaldo/Rooney/Tevez og indbragte 80 sæsonmål og ”The Double”. Førstnævnte stod for 42 af dem – blandt andet et i Champions League-finalen mod Chelsea.

På det her tidspunkt var det begyndt at gå op for de fleste, at Ronaldo ikke skulle tilbringe hele karrieren i England. Rygterne om Real Madrid svirrede som myg i sommeren, og Uniteds stjernespiller gjorde ikke meget for mane dem til jorden. Halvanden måned efter at have løftet trofæet med de store ører sammen med sine holdkammerater, proklamerede Ronaldo i pressen, at han var ”en slave i klubben”, fordi han blev nægtet et skifte. På det tidspunkt tjente han 120.000 pund om ugen.

Mange fans mistede meget for ham, men lige så krukket og provokerende han var i sine udtalelser, lige så fremragende var han indenfor kridtstregerne. I 2008/09-sæsonen blev han  den første Ballon d’Or-vinder fra United siden George Best, scorede 26 mål og fuldendte et hattrick af Premier League-trofæer. Desværre kunne han og holdkammeraterne ikke stille noget op overfor FC Barcelona i Champions League-finalen og kort tid efter var han fortid i United. Ronaldo blev købt af Real Madrid for en rekordsum på 80 millioner pund og er siden da fortsat med at præstere på et nærmest overmenneskeligt niveau. På ni år scorede han 450 mål i 438 kampe, vandt Champions League fire gange og tilføjede lige så mange Ballon d’Or-statuetter til samlingen.  I den nuværende sæson har han indtil videre scoret 12 mål i 22 kampe for Juventus i Serie A.

Til sommer er det 10 år siden, at han skiftede væk fra United. Men rygterne om et comeback har spøgt i efterhånden mange transfervinduer. Det kunne have været sjovt at se, om Ronaldo på holdkortet havde ændret fortællingen om Uniteds dårlige ”post-Ferguson år”. Men transferrygterne har sjældent virket reelle – ofte er det faldet sammen med lønforhandlingerne i Madrid eller skattesagsproblemer med det spanske retssystem, og det har ikke gavnet hans popularitet i Manchester. Nogle fans har følt, at Ronaldo har udnyttet sin gamle klub.

Alligevel har han fået en flot modtagelse på Old Trafford, når han et par gange har været tilbage – først med Real Madrid i 2013 i Champions League-ottendedelsfinalerne, og senest med Juventus i år. Begge gange har han kvitteret ved at score mod os.

I 2018 har OldTrafford.dk mest skrevet og debatteret Ronaldo på grund af voldtægtsanklagerne, som han har hængende over hovedet. En rigtig grim sag, der potentielt kan koste ham store dele af sit eftermæle.

Indtil videre er han ikke dømt for noget. Og når nu det er tilfældet, letter vi uden dårlig samvittighed på hatten over, at vi har fået lov til at opleve en så talentfuld spiller på Uniteds hold. Han er ikke den største legende i OldTrafford.dk’s levetid – på det punkt når han ikke en type som Ryan Giggs til sokkeholderne. Men han er uden tvivl den mest ekstraordinære, kampafgørende, sæsondefinerende, fantastiske fodboldspiller, vi har haft, og derfor sidder han på toppen af juletræet i vores egen lille julekalender.

Hav en rigtig glædelig jul.

Hele julekalenderen på OldTrafford.dk

1. december: Nummer 24 – Luis Nani

2. december: Nummer 23 – Paul Pogba

3. december: Nummer 22 – Javier ”Chicharito” Hernandez

4. december: Nummer 21 – John O’Shea

5. december: Nummer 20 – Juan Mata

6. december: Nummer 19 – Zlatan Ibrahimovic

7. december: Nummer 18 – Ji-Sung Park

8. december: Nummer 17 – Antonio Valencia

9. december: Nummer 16 – Dimitar Berbatov

10. december: Nummer 15 – Darren Fletcher

11. december: Nummer 14 – Roy Keane

12. december: Nummer 13 – Robin van Persie

13. december: Nummer 12 – Gary Neville

14. december: Nummer 11 – Edwin van der Sar

15. december: Nummer 10 – Michael Carrick

16. december: Nummer 9 – Patrice Evra

17. december: Nummer 8 – Ruud van Nistelrooy

18. december: Nummer 7 – David de Gea

19. december: Nummer 6 – Nemanja Vidic

20. december: Nummer 5 – Rio Ferdinand

21. december: Nummer 4 – Ryan Giggs

22. december: Nummer 3 – Paul Scholes

23. december: Nummer 2 – Wayne Rooney 

24. december: Nummer 1 – Cristiano Ronaldo 

 

 

Forrige artikel

Mirror: Greenwood får debut mod Reading 7. januar

Næste artikel

Julekonkurrence: Køb jubilæumsbog og vind unikt halstørklæde

ANNONCE