Musikscenen i Manchester

Manchester har leveret en række store navne til musikhistorien.

I slutningen af 1980’erne og starten af 1990’erne oplevede Manchester en kæmpe udvikling indenfor musikscenen. Dette medførte navnet “Mad”chester, som byen kærligt kaldes, når snakken falder på de helt særlige år, hvor groovy house musik med hårdtslående bas, Ecstasy-bølgen og vilde personligheder skabte en hel speciel æra i Manchester.

På den tid var natklubben the Hacienda en kæmpe faktor for musikkens udvikling i byen. En blanding af alternativ rock og dance-musik brød igennem i Manchester.

I 60’erne var det musikstilen Nothern Soul, som gjorde Manchester kendt verden over, men det tog først for alvor fart i 80’erne, da rockgruppen New Order sammen med to andre i den engelske pladebranche åbnede natklubben La Hacienda i 1982. Den grundlagde den nye musikscene i byen under navnet Madchester og var med til at bringe fokus på elektronisk musik.

Det er den dag i dag dog stadig muligt at høre en række lokale fremadstormende bands i Manchester, primært i Northern Quarter eller Gay Village, foruden i selve centrum af byen. Desuden er der ofte store koncerter i den store Manchester Arena, eller Manchester Evening News Arena, som den også kaldes. Arenaen er beliggende ved Victoria Station, og huser 21.000 tilskuere. En af de mest anvendte arenaer til store koncerter i Europa.

Byen har formet flere kendte bands, her er et kort overblik over nogle af de største.

The Stone Roses

Hvis I har været på Old Trafford, har I med garanti hørt The Stone Roses. Nummeret “This Is the One” bliver spillet, når United løber på banen i Premier League, og “Waterfall” danner melodi for “Ole’s At the Wheel”-sangen.

Det legendariske Manchester-band, som består af forsanger Ian Brown, guitarist John Squire, bassist Mani og trommeslager Reni, er kulturelt folkeeje for alle mancunians og alle indie-rock fans med deres løse, dansable og funky protobritpop-lyd

Dannet i 1983, og holdt på indtil 1996, hvor bandet gik i opløsning. De fandt dog sammen i 2011, hvor de bl.a. spillede på Northside i Danmark. De vendte i juni 2012 hjem til Manchester, hvor de solgte 225.000 billetter til deres tre koncerter på 14 minutter. I dag er de øjensynligt splittet op igen, selvom der ikke er kommet nogle officielle udmeldinger.

Joy Division

Inspireret af den samme punkkoncert med Sex Pistols, som Ian Brown, Gallagher-brødrene og alle de andre også blev inspireret af, dannede Bernard Summer og Peter Hook bandet Joy Division i 1976. Salford-gutterne fik Ian Curtis, som forsanger, og de lavede musik med en dybde, man aldrig havde oplevet før.

Desværre boksede Curtis med fejlslagne ægteskab, depressioner og epilepsi, og bandet blev opløst, da han begik selvmord i 1980, 23 år gammel. To måneder senere udkom Joy Divisions sidste album, Closer, som blandt andet indeholdt nummeret Love Will Tear Us Apart Again.

New Order 

Gruppen er en videreførelse af Joy Division, hvor musikken er blevet trukket i en helt ny retning. New Order har været pionerer i forhold til at blande rock og elektronisk musik, samtidig med at de altid haft et visuelt udtryk, der har gjort, at de er blevet et af verdens mest indflydelsesrige bands.

Radiohead, Pet Shop Boys, The Killers, LCD Soundsystem og Arcade Fire havde ikke fandtes, hvis det ikke var for New Order, som står bag udødelige klassikere som “Blue Monday”, “True Faith”, “World in Motion”, “Regret” og “Crystal”. Bandet er stadig aktive og var i Danmark så sent som i sommeren 2019, hvor de spillede på NorthSide.

Happy Mondays 

En af de vigtigste bands i “Mad”chester-æraen, som på mange måder blev symbolet på 80’ernes og 90’ernes fest i Manchester, som hele verden pludselig gerne ville være en del af. Happy Mondays dominerede klubberne med deres musik, som er inspireret af funk, house, rave og en masser stoffer – og er rigtig fedt at danse til.

De er stadig aktive.

The Bee Gees

Helt tilbage i 1958 blev The Bee Gees dannet i Manchester, og siden da har bandet leveret en lang række hits. Blandt andet soundtracket til Saturday Night Fever i 1977 og Staying Alive fra 1983.

Take That

Boy bandet over dem alle, dem der for alvor satte gang i strømmen af boy-bands i 1990’erne. Take That stammer også fra Manchester. De berømte drenge bragede igennem med deres pop, og erobrede pigehjerter på stribe. Efter en pause er bandet nu samlet igen, også med Robbie Williams.

The Smiths & Morrissey

Steven Patrick Morrissey startede i bandet The Smiths, også oprindeligt fra Manchester, men er siden gået solo. En blanding af alternativ rock og indie pop. Morrissey er stadig aktiv på musikscenen, når han ikke aflyser sine koncerter, som han gjorde i København 2018.

Læs vores artikel om The Smiths her.

Oasis

Rock-gruppen, der primært var symboliseret ved brødrene Gallagher er nu opløst, efter brødrenes interne strid kostede gruppen livet. Begge Gallagher brødre er store City-fans.

ANNONCE