Fish ’n’ chips: Tre favoritsteder i Manchester

Briternes nationalret – friturestegt torsk i beignetdej, skiveskårne kartofler, der ligeledes har været en tur i ønskebrønden, og ærtepuré – er en sikker vinder, og hører sig til, når man er på tur i Manchester.

Nogle historiske kilder, fx Historic UK, hævder, at den første fish and chips-shop åbnede i Mossely i Greater Manchester i 1863. Om det passer, ved jeg ikke, for der er også steder i London, som mener, at de var de første. Det eneste der er sikkert er, at englænderne knuselsker stadig knuselsker deres fish and chips mere end 150 år senere; ifølge brancheorganisationen Federation of Fish Fryers blev der i år 2015 spist 382 millioner portioner, svarende til seks serveringer for alle beboere i Storbritannien – mænd, kvinder og børn. 

Den populære spise er også over alt i Manchester. Og selvom det er svært at fucke fuldstændig op, når det steges i friture, er der alligevel nogle steder, som er bedre end andre. Her er tre steder, jeg trygt tør anbefale.

Manchipster Plaice

Stedet blev åbnet i 2011 af selveste Ricky Hatton og har været en hårdslående fish and chips-shop lige siden. Beliggende i en lille sidegade tæt ved Exchange Square ser den ikke ud af meget. Når du så træder ind af døren, tænker du instinktivt, ”jeg skal væk herfra.”

Bliver du og bestiller, finder du dog ud af, at deres fish and chips er hæderlig. Fisken er frisk, pomfritportionerne er gavmilde, og de har længe åbent. Så hvis du sejler rundt omkring Printworks om natten, bør du sætte kurs mod Manchipster Plaice.

Adresse: 4 Dantzic St, Manchester M4 2AG, Storbritannien

Sam’s Chop House

Hvis du foretrækker at sidde ned på en pub, fremfor at stå i en shop med en bakke eller sammenrullet avis, er Sam’s Chop House et godt bud.

Det koster godt nok det dobbelte af, hvad det gør i de simple shops, men til gengæld får du en helt anden atmosfære og en lidt bedre smag. På Sam’s har de i min optik en rigtig god beignetdej, der er dejlig bittert – og det er vigtigt, hvis ikke din friturestegne, indbagte fisk hurtig skal blive for vammel.

Adresse: Back Pool Fold, Manchester M2 1HN, Storbritannien

Lou Macari (Old Trafford)

Ude omkring Drømmenes Teater er madmulighederne lige så langt fra at være ”lækker gastronomi”, som Manchester City er fra at have en ”pokalrig historie”.

Men når man alligevel hælder i svælget, er en standard omgang fish and chips mere end rigeligt. Her er Lou Macari en god mulighed. De scorer måske ikke højt på at have de friskeste fisk, men til gengæld har stedet masser af charme og en god fortælling. Opkaldt efter United-legenden, Lou Macari, der spillede 400 kampe og scorede 97 mål for ”de røde djævle” i 70’erne og 80’erne, har stedet ligget der i mange år. I Gary Nevilles selvbiografi ”Red” beskriver han således også, hvordan han som dreng plejede at spise fish and chips der sammen med sin far, inden de tog på stadion.