OT.dk talentspejder: João Felix

Læsetid
3 minutes
Læst indtil videre

OT.dk talentspejder: João Felix

04 juni, 2019 - 13:00
19 år og jaget vildt af Europas topklubber. Benficas teenagesensation, der har scoret 18 mål i 32 kampe i sin debutsæson, er eftersigende også på Manchester Uniteds radar. Men giver det mening at aktivere João Felix 105 millioner pund-dyre frikøbsklausul?

Ole Gunnar Solskjær udtalte for en lille måneds tid siden, at han agter at bruge Cristiano Ronaldo som transferskabelon: Han vil købe ikke-færdigudviklede stjernefrø, der kan udvikle sig til verdensklassespillere.

Med den udtalelse in mente virker João Felix som et oplagt bud på et Solskjær-køb. Den blot 19-årige portugiser, som ovenikøbet bliver sammenlignet med teenage-Ronaldo, har blæst alle omkuld i sin første sæson som seniorspiller. Med et voksent overblik, en sublim teknik og en farlig fart er han enhver ”YouTube-instruktørs” våde drøm – se fx sammenklippet Joao Felix – Freak – Majestic Skills Goals & Assists.

Men hvor alle ser gode ud på YouTube, ligner Benfica-knægten faktisk den ægte vare. Siden han fik sin debut tilbage i august 2018, har han fra en position som hængende angriber scoret 18 mål og lavet 10 assists for de rødklædte. Han har også scoret titlen som den yngste spiller i historien til at lave et hattrick i Europa League, da han bragede tre ind mod Frankfurt i kvartfinalen.

Han leverer allerede nu. Samtidig er Felix uden tvivl stadig en rå diamant. Offensivspilleren kan udvikles og formes, og han kan potentielt blive meget, meget bedre. Derfor har talentspejdere fra både Real Madrid, Juventus, Atletico Madrid, Bayern München, Chelsea, Manchester City og, nå ja, selvfølgelig også Manchester United savlet over ham i det meste af foråret.

Læs også: OT.dk transferoverblik 

Pænt ærgerligt for FC Porto, der for fire år siden smed den dengang 15-årige João Felix på porten, fordi han var for spinkel. Rimelig optur for Benfica, der selvfølgelig har sørget for at indskrive en frikøbsklausul på 105 millioner pund i hans seneste kontraktforlængelse.

Det afskrækker de fleste klubber i verden. Men ikke Manchester United, der flere gange har vist sit i stand til at klaske en kæmpe økonomisk tegnedreng på bordet. Spørgsmålet er bare: Ville det fra Uniteds perspektiv give mening at smadre en ny transferrekord for João Felix?

Den komplette pakke

Først og fremmest: Sammenligningen med Cristiano Ronaldo er en smule forfejlet. Ser man bort fra at de begge er portugisere, begge er giftige offensivspillere og begge har tilbragt teenageårene med bøjle på tænderne, er der væsentlige forskelle.

João Felix virker til at have et langt bedre blik for sine medspillere, end Ronaldo nogensinde har været interesseret i. Han bliver af trænere rost for sin evne til at ”træffe rigtige beslutninger”, og det kræver ikke en eksperttitel at se, at han har et overblik, der er meget usædvanligt for en spiller i den alder. Kombineret med en dræbende kynisme foran målet og en evne til at gøre uventede ting med bolden på sine fødder, er han den komplette 10’er.

Modsat Ronalo, og de fleste af nutidens unge fodboldstjerner, virker Felix heller ikke draget af sportens glamour. Holdkammerater kalder ham ”jordbunden” og ”genert”, og han jublede over en af sæsonens Benfica-scoringer ved at kaste sig i armene på sin lillebror, der var bolddreng.

En mere retvisende sammenligning er i manges øjne den tidligere brasilianske superstjerne Kaká. Ligesom Kaká, kan Felix spille de fleste positioner bag angriberen, men er bedst i venstreside, hvor han kan trække ind i banen med sit foretrukne højreben.

Lige netop den position er ikke der, hvor United ser allertyndest ud. Anthony Martial, Marcus Rashford og Jesse Lingard bliver brugt derude, og Mason Greenwood kan i stigende grad få sine minutter der.

João Felix ville ikke kunne komme ind og være en direkte erstatning for eksempelvis Romelu Lukaku, der rygtes til Italien. Felix kan spille som en uortodoks frontmand, men han repræsenterer noget helt andet, end vores store belgier gør. Måske repræsenterer han i højere grad noget af det, som Solskjær gerne vil have: Fart, teknik, fleksibilitet.

Der findes nok ikke en fodbold-manager i verden, der ikke drømmer om at bygge sit hold op omkring en spiller som Felix. Men i en situation, hvor United tørster efter ledere, og hvor et indkøb af ham formentlig vil gå ud over klubbens egne talenter, som eksempelvis Mason Greenwood, er spørgsmålet, om det er den rigtige prioritering at betale 105 millioner pund for en 19-årig hængende angriber.

Omvendt er Benficas stjernefrø måske bare så god, at United, hvis muligheden byder sig, ikke har råd til at lade være med at købe ham.

Fakta om João Felix

Position: Hængende angriber, offensiv midt
Nationalitet: Portugal
Alder: 19 år
Kampe for nuværende klub: 32
Mål for nuværende klub: 18
Assist for nuværende klub: 10
Tidligere klubber: FC Porto (ungdomsspiller)
Spillersammenligning: Kaká og Cristiano Ronaldo
Styrker: Overblik, beslutningsevner, pasningsspil, teknik, afslutninger, fart, alder
Svagheder: Fysik og manglende lederegenskaber
Forventet indkøbspris: 105 millioner pund.
Sagt om ham: Joao Tralhao (ungdomstræner i Benfica): ”Hans evne til at træffe de rigtige beslutninger er fuldstændig uovertrufne. Sublime. Nærmest verdensklasse. Og så er han en meget ydmyg person, der er god til at arbejde og lytter efter.”

Andre talentspejderrapporter

Matthijs de Ligt
Daniel James
Bruno Fernandes