Louis van Gaal i voldsom kritik af strukturen i United

Læsetid
2 minutes
Læst indtil videre

Louis van Gaal i voldsom kritik af strukturen i United

03 juni, 2019 - 11:26
Louis van Gaal langer i et interview kraftigt ud efter ledelsen i Manchester United, hvor han blev fyret for godt tre år siden.

Louis van Gaal ©Getty

Den engelske avis The Guardian har interviewet Louis van Gaal i forbindelse med treåret for sin fyring i Manchester United. Hollænderen har tidligere kritiseret ledelsen og i høj grad Ed Woodward for den måde, han blev fyret på umiddelbart efter FA Cup-sejren i 2016, som ifølge hans kilder var planlagt allerede et halvt år før.

I dette spørgsmål/svar-interview fortæller han mere konkret om, hvilke tegn på dårlig sportslig ledelse han oplevede i sine tre år i klubben, og vi har valgt at hive nogle af de svar, der handler om klubbens ledelse og struktur, ud. 

Hvad er problemet med nutidens Manchester United?
"Problemet begynder selvfølgelig med, at klubben ikke er blevet fornyet. Jeg tror, at som manager skal du forny klubben hvert år for at kunne blive ved med at bygge holdet op."

Men du købte spillere. Du forsøgte at fornye?
"Ja, men jeg fik ikke altid de spillere, jeg gerne ville. Det er problemet. Der er Ed Woodward og hans højre hånd Matt Judge(chefen for udvikling). Jeg mødte Judge en gang imellem men ikke meget. Og så var der chefen for scouting. Det var strukturen, men man er altid afhængig af Woodward og Judge."

Du har sagt, at du ikke forstår, hvorfor United ikke vil betale prisen for spillere, når de har så mange penge. Er det fordi, Glazers ikke vil betale?
"Jeg ved det ikke. Det er Ed Woodward, der taler med dem. Jeg snakkede kun med dem, når de kom til kampe eller træninger. For det meste kom de til topkampene, og heldigvis vandt vi mange af de kampe. Uanset hvad, så dem mod Liverpool."

(...) Jeg kan huske, at på din første pressekonference sagde du teknisk set, at "denne klub er for kommerciel"
"Det er jeg glad for, at du husker. Jeg synes, at strukturen i organsationen i Manchester United skal ændres. For nu synes jeg ikke, at balancen mellem fodboldafdelingen og den kommercielle afdeling er rigtig. Den tipper endda for meget over i det kommercielle."

"Hvad mener du med det?"
"Det, jeg oplevede, var, at vi skulle tage til USA på preseason og spille en masse kampe på kort tid. Det er en god kommerciel forberedelse, men det er det ikke for mig som manager. Alle var glade undtagen mig for vi vandt alle kampe i USA, men vi tabte sæsonens første kamp mod Swansea, fordi alle spillere var udmattede.

Så er der scoutingen af spillere. der har Manchester United ikke den rette organisation til at levere de bedste spillere, mener jeg. Og med hensyn til uddannelsen af spillere er det heller ikke godt. Hvor mange spillere kommer igennem systemet i klubben?

Der er en fantastisk 'performance department', og den er under ledelse af klubbens læge. Men den afdeling har også brug for en erfaren teknisk direktør, og den afdeling skal du bruge ikke kun for førsteholdet men også intenst for hele ungdomssystemet. Så bliver klubbens unge spillere mere uddannet i klubbens filsofier og skridtet til førsteholdet er nemmere. Det er vigtige ting, du skal udvilke som teknisk direktør.

Som manager i Manchester United så jeg, at kvaliteterne hos spillerne fra Manchester City, Arsenal, Tottenham og Chelsea var bedre. Så hvad kan jeg gøre? Vi prøvede at angribe. Vi forsvarede os ikke, men vi prøvede at finde taktiske løsninger, der passede til spillernes niveau. Eksempelvis forsøgte vi at fremtvinge plads på banen, og det var nyt i England. Jeg tror også, at Jürgen Klopp så det lys for et halvt år siden, for før det pressede han altid."

Hvis du fik helt blank tavle. Hvor lang tid ville det så tage at reparere United?
"Så meget tid kan man ikke forlange, og det er problemet. Og det tillader fansene ikke. Selvom Solskjær er eks-spiller i klubben, så vil de også kræve noget af ham, for i fodboldverdenen der skal du levere. Men som eks-spiller vil du altid have mere kredit."

I interviewet kommer Van Gaal blandt andet også ind på Wayne Rooney og ansættelsen af Ole Gunnar Solskjær. Du kan læse interviewet i sin helhed her.