I fjendens lejr: Champions League er det ultimative mål

Læsetid
4 minutes
Læst indtil videre

I fjendens lejr: Champions League er det ultimative mål

10 april, 2019 - 09:03
Vi har interviewet en dansk FC Barcelona-fan forud for aftenens Champions League kvartfinale. I interviewet kan du blandt andet finde ud af, hvorfor han er blevet fan af klubben, hvor afhængige catalonierne egentlig er af Lionel Messi, og hvordan styrkeforholdet mellem de to klubber er, hvis man bærer Barca-briller.

Mathias Østergård ©Getty

Mathias Vinkel Østergård er 22 år, og har været fan af FC Barcelona siden 2003. Han er fascineret af de catalanske værdier, og følger klubben på tæt hold.

Han har sagt ja til at stille op til et interview i fjendens medie, OldTrafford.dk, forud for Champions League kvartfinalens første opgør, der finder sted i aften, når United tager imod Barcelona i Manchester. 

Hvorfor blev du Barcelona-fan?
Det tror jeg egentlig, der er flere grunde til. Det første bekendtskab jeg har med Barcelona, er Ronaldinho-videoer på YouTube. Jeg blev fuldstændig besat af hans spilleglæde, kærligheden til spillet og selvfølgelig de fantastiske driblinger og mål, han har lavet. Jeg synes, at han var en banebrydende spiller. Det tiltalte mig helt vildt. På samme tid spillede han også i Barcelona, hvor du havde et system og en træner i Frank Rijkaard, der tillod ham bare at være Ronaldinho og lave alle de her ting.

Efterfølgende er gnisten blot blevet større og større, jo mere jeg har set klubben spille. I løbet af årene har klubben haft nogle helt unikke ledertyper og loyale skikkelser i form af catalanskfødte spillere. Puyol så jeg en del op til, og Xavi og Iniesta må man heller ikke glemme.

Hvad er det store mål eller den store drøm i Barcelona denne sæson?
Det er Champions League-trofæet. Det er der ingen tvivl om. Klubben har ogsa selv meldt det ud fra start. Messi holdte blandt andet en tale på Camp Nou, hvor han sagde, at holdet har været for dårlige i turneringen de sidste mange sæsoner. I denne sæson går de 100 procent efter det.

Hvordan har det i den forbindelse været at se Real Madrid løbe afsted med Champions League-trofæet de seneste tre sæsoner?
Det vil altid være en diskussion om, hvor det er vigtigst at klare sig godt; er det i den hjemlige liga eller i international fodbold? Det har overhovedet ikke været fedt at se Real Madrid vinde alle de her år, men på samme tid er jeg godt tilfreds med, at Barcelona har domineret over rivalerne i den hjemlige liga både med hensyn til trofæer og indbyrdes opgør. 

United og Barcelona mødte seneste hinanden i Champions League finalen i 2011. Hvad har ændret sig i jeres klub siden da?
Det er et helt nyt hold. Der har været mange trænerskift siden, og der har været en reformation af holdet og spillestilen. Jeg tror alle Barcelona-fans har en romantisk drøm om, at ”tiki-taka” er sådan, vi spiller i Barcelona. Vi spiller stadig god fodbold, men ikke på samme måde som under Guardiola eller Cruyff.

Jeg føler, vi har tilpasset os det moderne spil. Vi har nogle fysiske gutter inde på midten, som ikke kun er der for at lægge gode afleveringer. En spiller som Rakitic er, ifølge mig, en af de vigtigste spillere i klubben, og hans rolle er også at skulle arbejde og lukke huller af. Jeg tror ikke, at sådan en spiller havde spillet i 2011 for eksempel. 

Man kan ikke snakke Barcelona uden at snakke Lionel Messi. Hvordan ville Barcelona egentlig stå, hvis de ikke havde troldmanden fra Argentina?
Der er ikke noget hold, der kan tåle at miste verdens bedste fodboldspiller. Det ser vi også med Ronaldo i Real Madrid. Barcelona er et dårligere hold uden Messi, og hvis vi ikke havde ham, ville vi ikke kunne realisere vores mål om at vinde Champions League. Bliver han for eksempel skadet op til kampen mod United, ser det svært ud. 

Frygter du United? Hvordan ser du styrkeforholdet forud for de to opgør?
Der er ikke nogen tvivl om, at Barcelona er det klart bedste hold. Jeg har kæmpe respekt for United, og det føler jeg også, at de to lejre har mellem hinanden. Det er to klubber med stolte traditioner, nogle af de bedste spillere i fodboldhistorien og to helt fantastiske stadions.

Barcelona er bedre lige nu, og det er et godt tidspunkt at møde United på. De har lukket mål ind i de sidste syv kampe, og de har tabt til Wolverhampton ad to omgange. På samme tid er Rashford tvivlsom til kampen, og det mener jeg er en stor fordel for Barcelona.

Vi kommer med nogle gode og opsatte spillere samt med en 2-0 sejr over Atletico i bagagen. På samme tid har vi en ærgerrighed efter at vinde på Old Trafford, idet vi ikke har formået gøre dette før. Eneste minus er, at Barcelona-spillerne kun har haft tre hviledage, hvorimod United-spillerne ikke har spillet kamp i over en uge. 

Nu nævner du Rashford… Hvis du skulle nævne en United-spiller, du gerne ville have til Barcelona, hvem skulle det så være?
Jeg kan ikke se, hvilken United-spiller der skulle forstærke Barcelona med længder. Jeg er godt klar over, at der er nogle fantastiske fodboldspillere, og det første jeg tænkte, var egentlig Martial.

I forhold til alle de rygter, der florerer i øjeblikket, tror jeg alligevel ikke, Barcelona henter hverken Rashford eller Pogba. Hvis jeg skulle vælge mellem dem, ville jeg dog vælge Rashford, selvom jeg stadig ser to til tre gode sæsoner i Suarez.

Hvis jeg selv måtte vælge, ville det dog blive Martial. 

Her til sidst: Hvad er egentlig det værste ved at være Barcelona-fan?
Det værste ved at være fan af Barcelona ligger ikke så meget i klubben, selvom jeg i øjeblikket godt kunne ønske mig noget mere rekruttering fra La Masia (Barcelonas ungdomsakademi, red.).

Det værste ved at være Barcelona-fan er nok, at Real Madrid har vundet så mange Champions League-titler. På det punkt er det skrækkeligt at have en så stærk rival eller hademodstander, og at de har fået så meget succes internationalt føles ikke godt.

Derudover synes jeg Ronaldo/Messi-sammenligningen er helt åndssvag. Det er to helt forskellige spillere, og det er folkets hunger efter at vide, hvem der er den bedste, der i min optik er en åndssvag diskussion.