Angrebslystne United gjorde kål på Brighton

Manchester United vandt overbevisende 3-1 over Brighton på Old Trafford søndag eftermiddag, hvor de havde chancer til langt flere mål.

Scoringer fra Andreas Pereira, Marcus Rashford og et enkelt selvmål grundlagde Uniteds 3-1-sejr over Brighton i en kamp, hvor hjemmeholdets offensiv sprudlede og blev noteret for mere end 10 skud på mål indenfor rammen.

Uniteds optakt til kampen var ellers lidt som en pose blandede bolsjer. På den ene side har ”de røde djævle” gjort det glimrende i cupturneringerne; besejret Chelsea på Stamford Bridge i Liga Cuppen, sikret sig videre avancement fra Europa Leagues gruppespillet med en inspirerende og offensiv 3-0-sejr så sent som for tre dage siden. På den anden side har United været elendige i Premier League; de tabte deres seneste kamp 1-0 mod Bournemouth, de har kun vundet tre ud af sæsonens første 11 ligakampe, og lå bagved Brighton i tabellen før kampen.

Det kunne ikke ses søndag. Ole Gunnar Solskjærs mandskab lagde stærkt fra land med et offensivt udtryk; passningsspillet havde samme fart, som vi så det torsdag mod Partizan Beograd; Daniel James og Marcus Rashford overløb Brightons backs; Anthony Martial var drabeligt dynamisk som targetman.

Efter 17 minutter gav de angrebslystne bestræbelser pote. I en hurtig omstilling kager Andreas Pereira egentlig i den to gange – og ender med at score. Brasilianeren bliver tacklet, men bolden ryger direkte ud til en fri Martial på kanten af feltet, der uselvisk spiller Pereira helt fri. Han sparker bolden direkte ind på en Brighton-forsvarsspiller, men bolden bliver rettet af og går i mål. 1-0 til hjemmeholdet, der byggede videre på de gode tendenser fra den seneste Europa League-kamp.

Og de var ikke færdige med at angribe. Sølle to minutter senere kunne en jublende Scott McTominay glide på knæene mod fansene på Stretford End. Skotten havde netop gjort det til 2-0 med et scrappy goal, der var alle skotske mudderpøler værdigt. Harry Maguire satte hovedet på et frispark fra Fred og skabte tumult i det lille felt; McTominay får stødet kuglen ind under målmand Mathew Ryan, og efter dræbende to minutters VAR-check, blev målet tilkendt United – dog registreret som et selvmål af Davy Propper, der fik den sidste fod på.

Brighton uden megen farlighed

Brighton havde dermed flere skud mod eget mål, end de havde mod Uniteds i første halvleg. Med Maguire som kaptajn i en firebackskæde med Aaron Wan-Bissaka, Victor Lindelöf og Brandon Williams lukkede United godt ned, og Scott McTominays pande fungerede som lynafleder for flere af ”mågernes” dødbolde, hvor han clearede de fleste indlæg.

United kom ud til anden halvleg med samme energi. Den hurtige fronttrio i form af James, Martial og Rashford virkede som en konstant trussel, og brasilianerduoen Pereira og Fred havde begge gode langskudsforsøg.

Alligevel blev det Brighton, der fandt netmaskerne. Efter cirka en times spil fik udeholdet en stor chance i Uniteds felt, som David de Gea måtte parere – første gang at spanieren blev prøvet. Efterfølgende steg Lewis Dunk højest til vejrs i de Geas felt på et hjørnespark og headede reduceringsmålet til 1-2 i kassen.

Nu begyndte det at lugte af noget grimt, man havde smagt før. Kollektivt sammbrudt, smidte point.

United svarede fremragende igen

Men der blæser nye offensive vinde over de rødklædte i øjeblikket, og modsvaret blev det, som Ole Gunnar Solskjær flere gange har proklameret er hans spillefilosofi: Attack.

Så allerede to minutter efter reduceringsmålet, udbyggede United føringen igen. Fred fandt Martial med en fin, flad dybdeaflevering; franskmanden spillede køligt og uselvisk Rashford fri; englænderen smadrede bolden forbi et par forsvarsspillere fra Brighton og i mål via overlæggeren.  3-1, og United-offensiven virkede som om, at de havde blod på tanden.

Få minutter efter sin scoring burde Rashford have været dobbelt målscorer. Efter flot forarbejde af James, der fuldstændig overløb hele Brightons venstre side, blev Uniteds topscorer spillet fuldstændig fri to-tre meter fra mål. Han skulle blot sætte indersiden på, men formåede at sparke kuglen forbi mål. Ærgerligt for Rashford, der ellers havde gang i en ret perfekt kamp.

Resten af kampen var mere eller mindre spil mod et mål. United blev ved med at angribe og fik mange kontramuligheder, som de desværre ikke udnyttede. Rashford burde nok have scoret hattrick, og så også frustreret ud, da han blev skiftet ud i det 90. minut. James og Williams var også uheldige ikke at komme på tavlen.

Martial var aldrig rigtig tæt på at score, men var alligevel Man of the Match med to flotte assists og en sublim præstation som frontangriber.

Med sejren rykker United op på en 7. plads i Premier League med 16 point efter 12 kampe.