11. december: Juanfield

I julekalenderens 11. låge kigger vi tilbage på en kamp i tiden under Louis van Gaal, hvor vi var Liverpool overlegne. En kamp, der huskes for både spansk magi og for Gerrards manglende besindelse.

Der er ikke meget positivt, vi som United-fans husker i tiden under Louis van Gaal. Men skal man pege på en ting, så var det hans ’perfect record’ mod Liverpool. Fire sejre i fire Premier League-kampe mod rivalen cirka 50 km vestpå fra Old Trafford.

En af dem husker vi muligvis bedre end andre. Kampen, hvor vores 170 centimeter høje spanier Juan Mata sidelæns saksesparkede sig ind i minderne på os i en kamp, der sidenhen er blevet døbt ’Juanfield’ efter Matas dominante og magiske eftermiddag på Anfield.

Kampen, der blev spillet den 22. marts 2015, faldt i den ekstrem tæt kamp om top fire. United lå inden kampen to point foran Liverpool, men det skulle Juan Mata lave om på efter små to timer foran et tætpakket Anfield, der denne eftermiddag også havde besøg af selveste Pelé.

De gæstende røde djævle startede bedst ud og kom allerede foran, inden der var spillet et kvarter, da Ander Herrera fra midtercirklen modtager bolden fra Marouane Fellaini og spiller bolden i dybden, hvor Mata er løbet ind bagom landsmanden Alberto Moreno i Liverpool-forsvaret. En elegant tæmning med venstrefoden blev fulgt op med en sublim afslutning med højrefoden.

Liverpool-kaptajn Steven Gerrard blev fra anden halvlegs start smidt på banen, i hvad der skulle blive englænderens sidste kamp på Anfield mod United som aktiv fodboldspiller. Det blev dog en kort fornøjelse. Blot 38 sekunder inde i halvlegen mister Gerrard besindelsen, da han stempler Ander Herrera på læggen midt på banen. En aktion dommer Martin Atkinson takserer til et direkte rødt kort. Farvel og tak til Steven Gerrard.

Kampens højdepunkt skulle dog finde sted kort før, der var spillet en times spil, da Mata fra højrekanten spiller bolden ind til Angel Di Maria midt på banen, som i en et-to spiller en høj bold tilbage til Mata, der var løbet ind i straffesparksfeltet. På rent akrobatiskvis får den lille spanier løftet kroppen sidelæns op i luften, hvorefter han med sit flyvende venstreben sender Di Marias aflevering i mål.

Ti minutter senere fik Daniel Sturridge reduceret til 1-2 for Liverpool, der dog kun viste sig at få kosmetisk betydning. United kunne nemlig løfte armene i vejret som sejrherrer, efter Martin Atkinson havde pustet i fløjten for sidste gang i kampen.

Med sejren slog United et hul på fem point ned til Liverpool på femtepladsen i kampen om top fire. En sejr, der skulle vise sig at blive vital, idet van Gaal og co. senere på foråret sikrede sig kvalifikation til Champions League. Den første af slagsen post-Ferguson.

Kampens resultat: Liverpool 1-2 Manchester United