Martin Buchan

OldTrafford.dks billede
Indsendt af OldTrafford.dk den søn, 26/06/2005 - 18:42

Martin Buchan ©Getty

Skrevet af: 
Arne Madsen

Martin McLean Buchan blev født i Aberdeen den 6 marts 1949.

Inden han i august 1965 kom til Aberdeen spillede han for en klub ved navn Banks o’Dee ”A”. Hos Aberdeen blev han anfører, da han var 20 år, og var med til at vinde den skotske pokalfinale i 1970.

I 1971 blev han valgt som den bedste spille i Skotland ,og fik her også den første at 34 landskampe for Skotland, hvor det blev til 4 mål. Han var med til VM i 1974 og i 1978 for Skotland. Hos Aberdeen spillede han 133 ligakampe og scorede 9 mål.

I marts 1972 købte Frank O’Farrell ham for £125000 og det skulle vise sig at være det bedste køb, han gjorde som manager hos Manchester United. Martin Buchan kom til Manchester United i en tid, hvor det ikke gik så godt, flere spillere var ved at blive gamle og de der skulle overtage var ikke gode nok.

Klubben rykkede ned i 2. division, som med Martin Buchan som anfører blev vundet i 1974-75. Den største kamp han måske spillede, var pokalfinalen mod Liverpool i 1977. Her holdt han modstandernes bedste spiller, Kevin Keegan, ude af spillet. Martin blev her historisk ved at være anfører på det vindende hold i en pokalfinale både i Skotland og England.

Managers for 1. divisionsklubberne valgte ham som bedste spiller i 1977. Stewart Houston sagde om ham: ”you didn’t cross Martin Buchan, our captain” og Tommy Docherty sagde: “better than Bobby Moore.”

Før en kamp spurgte Ron Atkinson, om han før havde spillet ude mod Zaragoza. Han svarede ”ja, det havde han i 1969, det var dengang du startede i fjerde division”. Hos Manchester United spillede han 455 kampe og scorede 4 mål.

Han fik en free transfer og i august 1983 kom han til Oldham Athletic, hvor han spillede 28 ligakampe, men måtte holde på grund af skader. I juni 1985 blev han manager for Burnley, men var her i mindre end fire måneder og blev efterfulgt af Tommy Cavanagh, som havde været coach i Manchester United.

Hans bror George Buchan var i en kort tid i Manchester United, men det blev kun til fire kampe, alle som indskiftningsspiller. Martin Buchan kunne også spille på guitar, hvor god han var ved jeg ikke, men det er altid noget der giver god stemning.

Statistik: