Hvad og hvem bør Manchester United købe?

Venstre Back

Med Patrice Evras alder og usikre fremtid samt Alexander Büttners svingende præstationer i tankerne kan det ikke være en overraskelse, at Manchester United bør sikre sig en ny venstre back. Klubben har da også identificeret denne position som en, der skal handles på.

Forhandlingerne med Southampton om et køb af den blot 18-årige og nyligt VM-udtagne englænder LUKE SHAW er efter sigende allerede langt i processen, og det er uden tvivl et godt træk fra Uniteds side. Shaw repræsenterer fremtiden samtidig med, at han allerede har demonstreret store kvaliteter i forhold til de evner, Manchester United søger i en back: gode defensive evner som tackling og placering, gode offensive evner som pasning og indlæg samt en generel evne som hurtighed.

Shaw mangler imidlertid stadig at bevise, at han kan begå sig på højeste niveau – det kan kun tiden vise – ligesom han mangler erfaring – det kan kun tiden give ham. Men alt i alt vil Luke Shaw være et rigtig godt køb!

Midterforsvarer

Nemanja Vidic skifter til Inter og Rio Ferdinands kontrakt bliver ikke forlænget. Dermed mister Manchester United på én og samme tid det makkerpar, der, som Steve Bruce og Gary Pallister gjorde det i 1990’erne, har udgjort hjørnestenen i holdets defensiv de sidste knap ti år.

Der hersker tilmed bred enighed om, at Vidic/Ferdinand gennem flere sæsoner har været blandt verdens bedste midtstopperpar, i særdeleshed i sæsonen 2007/08, hvor klubben vandt Champions League. Tilbage i Manchester United befinder sig Jonny Evans, Chris Smalling og Phil Jones.

Evans er god og solid, har også efterhånden en del erfaring, men det er tvivlsomt, om han nogensinde når det niveau, som Vidic og Ferdinand på hver sin måde havde. Både Smalling og Jones er unge, men den netop overståede sæson viste på ingen måde, at nogen af dem er selvskrevne som afløsere for Vidic og Ferdinand.

De er begge talentfulde, Jones måske især (Alex Ferguson sammenlignede ham en gang med Duncan Edwards, måske Manchester Uniteds og Englands bedste spiller nogensinde), og de bør få en sæson eller to mere til at overbevise klubben og dens nye manager om, at de er fremtidens makkerpar på Old Trafford. Men ligesom med venstre back-positionen er det en absolut nødvendighed, at Manchester United køber ind. Forskellen er dog, at klubben her skal se sig om efter erfaring og allerede-international klasse.

Benficas argentinske EZEQUIEL GARAY har været nævnt, og han vil være en klar forstærkning af Vidic-typen, der foruden at være garant for modigt, aggressivt og tacklende forsvarsspil også plejer at bidrage med et par hovedstødsmål. Franske ELIAQUIM MANGALA fra Porto er også i klubbens søgelys, og han er uden tvivl en talentfuld midtstopper, men i forhold til Garay mangler han erfaring.

Et nyt navn på listen, primært som følge af Louis van Gaals kandidatur til managerposten, er Feyenoords 22-årige BRUNO MARTINS INDI, der har gjort en særdeles god figur for både Feyenoord og Holland det sidste års tid.

Endelig er der MATS HUMMELS fra Dortmund, som måske minder lidt mere om Ferdinand. Hummels er, som Garay, erfaren og en international topspiller, og noget tyder på, at han er klubbens (og van Gaals) førstevalg.

Franske RAPHAEL VARANE kunne jeg i øvrigt personligt godt tænke mig at se i en United-trøje. Han står lidt i skyggen af Pepe og Ramos i Real Madrid, men han har allerede vist glimt af sine enorme talenter under både Mourinho og Ancelotti. Han kommer dog ikke med den store erfaring, og søger United en naturlig leder, så er de bedste bud måske Garay og Hummels.

Central Midtbanespiller

På trods af Moyes indkøb af Marouane Fellaini og Juan Mata til omkring 600 mio. kr., så er det stadig presserende for Manchester United at hente nyt blod til den centrale midtbane. Fellainis bedste position lader stadig til at være lige bag holdets angriber – det var den position, han udfyldte fint i Everton, og han spillede også en udmærket kamp for United mod Hull forleden, da han var placeret lige bag debutanten James Wilson – og det samme kan siges om Mata, der dog som spiller er en helt anden type end Fellaini.

Hvad United-fremtid angår, så må det største spørgsmålstegn stå efter Fellainis navn, om end meget afhænger af, hvilken manager United vælger. Fordi klubben råder over spillere som Rooney, Mata, Kagawa og Welbeck, det vil sige spillere, der enten kan udfylde rollen som 8’er eller 10’er, synes det mest presserende behov at være indkøbet af en såkaldt balancespiller, altså en 6’er eller eventuelt en 8’er. Michael Carrick, indbegrebet af en 6’er i Manchester United, har været stabil og fremragende siden ankomsten fra Tottenham i 2007, men alderen taler ikke til hans fordel, ligesom han aldrig har været den store tempospiller.

Darren Fletcher, en typisk 8’er, mangler stadig at bevise efter sin langvarige sygdom, at han er naturligt førstevalg til holdets maskinrum. Tom Cleverley, en anden 8’er-type, er lidt i samme situation som Smalling og Jones. Talentet er der, men hans udvikling syntes at gå lidt i stå under Moyes. Der er dog ikke meget, der tyder på, at Cleverley nogensinde når det niveau, som Paul Scholes eller David Beckham havde.

To spillere især så jeg gerne, at klubben hentede. Den ene er hollandske KEVIN STROOTMAN fra Roma, en 6’er-type, der både er pasningsstærk og solidt tacklende samt i besiddelse af en stor taktisk intelligens (som Carrick). Den anden er PAUL POGBA, som jeg regner for at være en fremtidens Juggernaut blandt fodboldens centrale midtbanespillere. Pogba har lidt af det hele: power, teknik, målfarlighed og vindermentalitet.

Desværre lader det til at være ret usandsynligt, at Manchester United formår at hente Pogba, ikke mindst fordi han jo allerede har været i klubben og dengang ikke følte sig godt behandlet af Ferguson. ANDER HERRERA fra Athletic Bilbao har også været nævnt, men i mine øjne minder han for meget om Kagawa og Mata. Hvis han skal hentes, så må det være, fordi man vurderer, at Kagawa eller Mata ikke længere har en fremtid på Old Trafford.

TONI KROOS fra Bayern München var længe under Moyes nævnt som skottens førsteprioritet, og hvis hans talent ganske vist er ubestrideligt, og hvis jeg generelt anser ham for at være en god forstærkning, så anser jeg ham imidlertid også for at være en smule langsom og måske ikke Paul Scholes-niveau-potentiale.

Endelig er der CESC FABREGAS, som Moyes forsøgte at hente sidste sommer, men uden held. Hans situation er stadig en smule usikker i Barcelona, og han kunne være en ny oplagt 8’er på Uniteds midtbane. Man kunne sagtens nævne mange flere navne (ILKAY GÜNDOGAN, WILLIAM CARVALHO, ARTURO VIDAL), men jeg mener personligt, man skal passe på med en for radikal udskiftning i truppen. 4-5 nye navne til startopstillingen er nok. Husk på, at vi taler om en trup, der for et år siden vandt mesterskabet med 11 points forspring, og at en stor del af denne sæsons nedtur skyldtes overgangen fra Ferguson til Moyes.

ANGRIBER

Har Manchester United brug for en ny angriber? Meget tyder på, at klubben selv mener sådan. Rygterne går således på, at Ed Woodward forsøger at hente EDINSON CAVANI, uruguayaneren fra PSG, til Old Trafford. Hvis dette er sandt, og hvis det vel at mærke lykkes, så kan det ikke undgå at få konsekvenser for konstellationen Rooney-van Persie-Welbeck-Hernandez og ikke nok med det, det vil også ”forstyrre” partnerskabet mellem Rooney og van Persie.

Det er rigtigt, at både Rooney og van Persie har været hårdt ramt af skader i den netop overståede sæson, men i mine øjne kan en Cavani ende med at gøre mere skade end gavn på Uniteds hold. For mig besidder både Rooney og van Persie stadig så store kvaliteter, at de rangerer blandt verdens bedste angribere, og med spillere som Kagawa, Mata, Januzaj og Welbeck besidder Manchester United tilstrækkelig kreativ kraft og saft til at kunne undvære enten Rooney eller van Persie i perioder.

Hvis United mangler noget offensivt, så er det måske mere på kanten. Meget tyder på, at den talentfulde, men også svingende Nani forlader Old Trafford (selvom jeg håber, at han bliver og blomstrer op under en ny manager), og Ashley Youngs fremtid er også usikker efter en længere periode med ustabile præstationer.

Antonio Valencia har haft en god sæson, og eneste usikkerhed i forhold til ham er, om han passer ind i det system, som Louis van Gaal – hvis han altså udnævnes som ny manager – ynder at spille (med meget offensive fløjspillere). Adnan Januzaj har bevist i denne sæson, at han er en kommende megastjerne, men han er stadig meget ung og har brug for pauser og back-ups. Wilfried Zaha er talentfuld, men måske heller ikke mere?

MARCO REUS fra Dortmund har der været skrevet en del om, og han kunne være et spændende indkøb.

Han har dog bekræftet sin forpligtelse til Dortmund i medierne. ANGEL DI MARIA fra Real Madrid har i flere år været koblet sammen med et skifte til Old Trafford, og for nylig spekulerede medierne også i ARJEN ROBBEN. JUAN CUADRADO, colombianeren fra Fiorentina, nævnes også i forbindelse med et skifte til adskillige storklubber, heriblandt Manchester United.

ANTOINE GRIEZMANN fra Real Sociedad er en ung, talentfuld og meget målfarlig wing, der også bør være et åbenlyst transfermål for United. Endelig er der sidste sommers flirt mellem CRISTIANO RONALDO og Manchester United at huske på, men sandsynligheden for, at Ronaldo skifter fra Real Madrid er nok minimal.

Hvis jeg så nedenstående navne på listen over Manchester Uniteds indkøb til næste sæson, ville jeg være tilfreds:

LUKE SHAW

MATS HUMMELS

KEVIN STROOTMAN

TONI KROOS

ANTOINE GRIEZMANN

Forrige artikel

Park indstiller karrieren

Næste artikel

The Guardian: United forhøjer Shaw-bud

ANNONCE