Blog: Findes løsningen på Uniteds defensive kvaler i egne rækker?

Læsetid
3 min.
Læst indtil videre

Bloggen er skrevet af Peter Hasle Laursen

22 juli, 2019 - 15:25

Axel Tuanzebe mod Perth ©Getty

Manchester United og Leicester City er ifølge de seneste rygter gået ind i den afsluttende del af forhandlingerne om rekordtransferen af forsvarsspilleren Harry Maguire. Landsholdsspilleren er udset til at skulle være leder i United-forsvaret, der i flere sæsoner er blevet reddet af David de Gea-mirakler. Men i sidste sæson måtte selv den spanske målmand give op, og holdet lukkede 46 mål ind i Premier League. En stærk kontrast til mesterholdet Manchester City, der blot lukkede 22 mål ind i 38 kampe.

Umiddelbart ligner det, at Maguire og svenske Victor Lindelöf skal danne det stærke par i midterforsvaret, men der er også et andet og endda meget spændende alternativ fra klubbens eget akademi. Axel Tuanzebe er efter halvanden sæson som lejesvend i Aston Villa fløjet med Uniteds førstehold over på den anden side af jorden til sommerens preseason-tour i Australien, Singapore og Kina. Her er han - måske - godt i gang med at bevise, at han er værd at satse på i det centrale forsvar. 

Hvad siger tallene?

Den første halve sæson for Aston Villa var ingen succes, da en skade forpurrede det meste af opholdet. Den netop overståede sæson var anderledes positiv for både Tuanzebe og tradiotionsklubben. På trods af endnu en skade, der satte udviklingen tilbage i tre måneders tid, blev det til 25 kampe og til slut en oprykning.

På den største scene af dem alle – Wembley – imponerede United akademi-spilleren stort i oprykningskampen mod Derby. Han trak sig sejrrigt ud af alle de tacklinger, han kastede sig ind i, og han formåede at ramme en holdkammerat med 78 procent af sine afleveringer. Det var en præstation, der kastede lovord efter den unge forsvarsspiller i de engelske aviser.

Axel Tuanzebe for Aston Villa på Wembley

Set på hele 2018/2019-sæsonen lavede Tuanzebe i sine 25 optrædener 108 clearinger og vandt 89 luftdueller. På bolden imponerede han også. Han havde succes med 65 lange afleveringer, mens han smed sig selv i vejen for 35 afslutninger på vej mod mål. Men det mest iøjnefaldende er måske, at Tuanzebe i de 25 kampe ikke fik ét gult kort.

Det tegner et billede af en forsvarsspiller, der ikke kaster sig ned i for mange risikofyldte tacklinger. Som eksempelvis United-legenden Rio Ferdinand, der gjorde en dyd ud af at blive på fødderne så meget som muligt – uden yderligere sammenligninger i øvrigt. Det tør jeg ikke endnu.

- Axel er Uniteds fremtid

I 2016 spillede Axel Tuanzebe i José Mourinhos første træningskamp som United-manager. Det var mod Wigan i en juli-kamp, hvor forsvarsspilleren spillede hele anden halvleg. Efterfølgende var den nu tidligere United-manager meget positiv om det unge talent.

”Nogle gange er det nok at bedømme en spiller ud fra bare 10 minutter, og det kan man med ham. Potentialet er der, man ser det med det samme.”

Det var under José Mourinho, at Axel Tuanzebe af to omgange blev lejet ud til Aston Villa. Her spillede den unge forsvarsspiller under Dean Smith, der i januar-måned var helt oppe at ringe efter en stærk Tuanzebe præstation.

”Hvis Ole Gunnar Solskjær ringer, så skal jeg nok give ham en formfuld rapport. Han vokser virkelig meget her. Han er meget stærk mentalt, og han er blevet bedre til at læse og opfatte spillet, måske fordi han har fået mere spilletid. Og så er han hurtig, det er der ingen tvivl om”

Ole Gunnar Solskjær under kampen mod Perth

Den tidligere Villa-lejesvend er som bekendt med på Uniteds preseason i skrivende stund. Her har han sammen med andre af Uniteds akademispillere imponeret, og efter kampen mod Inter lørdag eftermiddag, roste Ole Gunnar Solskjær, der måske er ved at blive frustreret over en manglende forstærkning til det centrale forsvar, sit unge forsvarstalent.

”I dag var en stor test for ham, og det var derfor, han ikke var i aktion mod Leeds forleden, men vi ved, han kan spiller på det her niveau. Axel er fremtiden i den her fodboldklub.”

Rio Ferdinand mangler

Svenske Victor Lindelöf er i skrivende stund den eneste sikre mand i det centrale forsvar på Ole Gunnar Solskjærs holdkort. Det er den tidligere Benfica-spiller, der mangler en makker, så forsvaret, der tidligere på sommeren blev forstærket af den spændende højreback Aaron Wan-Bissaka, kan give resten af holdet en ordentlig bund af at angribe modstanderne fra.

Lindelöfs anden sæson som en ’Rød Djævel’ gik noget bedre end den første, der ellers ikke lovede meget godt. Men svenskeren hev sig selv op, og han formåede i nogle kampe at løfte holdkammeraterne i den bagerste række op til at forsvare på et nogenlunde forventeligt niveau. Men at sætte Tuanzebe ind ved siden af en stadig lidt ung Lindelöf og tro, at parringen kan blomstre i en fysisk meget udfordrende Premier League, er et sats. Der mangler en stærk lederfigur, som da Rio Ferdiand og Nemanja Vidic dirigerede med tropperne i det centrale forsvar for år tilbage.

Måske Harry Maguire, hvis han kommer, kan blive den meget længe savnede leder, og så kan det være, at Victor Lindelöf måske lige pludselig ikke er det sikreste valg i forsvaret længere. Det får vi at se de næste uger, men sikkert er det, at Axel Tuanzebe har fået en træner, der vil give de unge spillere chancen, og Ole Gunnar Solskjær har i Tuanzebe en spiller, der tørster efter at blive kastet for løverne i Premier League.