Tre skribenters syn på Saudi-Arabiens interesse

Det er spørgsmålet, der tilsyneladende splitter Manchester Uniteds både danske og internationale fanbase: Vil vi sige ja-tak til Saudi-Arabiens kronprins Mohammad bin Salmans mange milliarder af pund, hvis det betyder, at vi kommer af med Glazer-familien som ejere? 

Nogle ser det som moralsk forkasteligt og et nyt etisk lavpunkt for United, der på en måde vil være med til at blåstemple saudiernes forbrydelser. Andre mener, at politik og fodbold skal skilles ad, og at olierige ejere kan få vores elskede klub tilbage på toppen af fodboldverdenen. 

Læs også: Blog: Det saudiske mareridt

På OldTrafford.dk har vi bedt tre af vores skribenter om at dele deres holdning: Hvordan ville du have det med, at United blev købt af den saudiske kronprins? 

Jonathan Damm Seldorf

Be careful what you wish for – er det udtryk, der umiddelbart falder mig ind, når jeg tænker på udsigten til at skifte Glazer-familien ud med den Saudi Arabiske kongefamilie.
Det er ikke nogen hemmelighed, for dem der kender mit ståsted angående United, at jeg hverken er den største fan af Glazer-familien eller den øgede kommercialisering, som deres ledelse af klubben har medført. Jeg synes ikke, at Glazer repræsenterer det, som jeg oprindeligt forelskede mig i ved Manchester United, og det har længe været et stående ønske for mig at få dem ud af vagten så hurtigt som muligt. Men hvis alternativet hedder Mohammed bin Salman, så bliver jeg lige pludselig anderledes forbeholden. Med Glazers ved roret bliver United styret som en sjælløs forretning uden den store plan for det rent sportslige, men uanset, hvor deprimerende det er, så er det langt at foretrække.

Udsigten til et styre, som undertrykker kvinder, generelt skider højt og flot på menneskerettigheder og som uden videre skrupler får en systemkritiker parteret på landets ambassade i Tyrkiet, får det til at løbe koldt ned ad ryggen. Pludselig ser nogle amerikanske forretningsmænd ikke så slemme ud. United har solgt ud, ja – men hvis de sælger til Saudi Arabien, så er der ikke længere noget tilbage. Det vil betyde et endegyldigt farvel til den sidste snært af integritet, moral og følelse af identitet, som stadig er at finde i Manchester United.

Selver Elezovic

Glazers eller Mohammed bin Salman? Et spørgsmål, der splitter mange Manchester United-fans verden over, inklusiv mig selv. Den saudiske kronprins kan potentielt blive vores redning fra Glazer-familien, som har været hovedaktør i vores dejlige klubs massive sportslige nedtur de seneste seks år. Tanken om en ny ejer, der dermed vil betyde et farvel til Glazer-familien, kan man som United-fan ikke undgå at blive fristet af. Jeg føler mig i hvert fald delvist fristet over tanken. Men ligesom mange andre er det ikke bin Salmans store pengepung eller hans mulige planer med klubben, der skræmmer mig. Det er derimod det han står for. Den saudiske kronprins er i flere omgange blevet anklaget for brud på menneskerettighederne og menes i øvrigt at have beordret mordet på den tidligere saudiske systemkritiker og journalist Jamal Khashoggi.

Med ønsket om at genfinde tidligere tiders storhed, ønsker jeg Glazer-familiens afgang mere end noget andet. Men med et alternativ som Mohammed bin Salman, der går ind for diktatur, mord og undertrykkelse, bliver det sportslige pludselig mindre vigtigt. Selvom jeg ønsker at se os kæmpe med, hvor det er allersjovest, så ønsker jeg ikke, at klubbens ejerskab skal overgå til en menneskeundertrykkende person som bin Salman.  Valget mellem Glazers og Mohammed bin Salman er med andre ord et spørgsmål om moral. Det er dog i sidste ende ikke op til fansene at beslutte.

Christian Beenfeldt Rothausen

Hvis Manchester United kom på Saudi-Arabiske hænder, ville det lægge mit fanskab af klubben op til seriøs overvejelse. Alligevel er der så meget ved United, som ikke skal identificeres med den respektive ejer, som sidder på magten i klubben i forskellige perioder. United er ikke kun United på baggrund af 2019 eller 2020. United er United på baggrund af dets historie og det sammenhold og fællesskab, der er etableret på tværs af byer og lande overalt i verden. Min klare holdning er dog, at jeg på ingen måde er klar til at bytte etik og moral for succes og penge.

Forrige artikel

Solskjær på pressemøde: Brighton må ikke blive komfortable på Old Trafford

Næste artikel

Solskjær om Greenwood: Han skal lære herrefodbold

ANNONCE