Blog: Hvordan kommer United videre?

Læsetid
5 min.
Læst indtil videre

Bloggen er skrevet af OldTrafford.dk

17 december, 2018 - 19:17

Søndagens ydmygende 3-1-nederlag til ærkerivalerne fra Liverpool er kulminationen på en mareridtssæson for Manchester United. Resultatmæssigt er det den dårligste start i årtier, og problemerne står i kø: Forsvaret sejler, angriberen Romelu Lukaku har glemt, hvordan man scorer mål, ingen tager ansvar på banen, indstillingen virker forkert. Jose Mourinho er konstant negativ, han har brugt 400 millioner engelske pund på stjerner, der ikke præsterer, og han virker som en ”dead man walking”. Tidligere klublegender som Neville, Giggs og Keane kritiserer klubben i heftige vendinger, ledelsen er handlingslammet, alt imens at top-fire placeringen i Premier League bliver mere og mere urealistisk.

Alt virker til at være galt i Manchester United i øjeblikket, og alle fans stiller det samme spørgsmål: Hvordan kommer vi videre?

OldTrafford.dk giver bolden op til fire skribenter på sitet, der kommer med hvert deres personlige bud på, hvad der skal ske:

Rasmus Lykke Therkelsen: "Fyr Mourinho" 

Jeg har aldrig ment, at det er svaret at udskifte en træner, bare fordi der er modgang.

Men i dette tilfælde er svaret simpelt. Og det burde have været sket for længe siden. United bør skille sig af med Mourinho. Det er måske den "nemme" løsning. Men spillerne løb i går rundt på Anfield uden rød tråd og motivation. Mourinho havde sat en defensiv opstilling på banen, men alligevel tillod United 36 (!) skud. Og det er ikke fordi, United ikke har gode spillere. På deres topniveau, er De Gea, Pogba, Lukaku blandt verdens bedste på deres positioner, mens Rashford og Martial har potentialet til at blive det.

Der er helt afgjort også noget galt oppe i de højere rækker, men sådan noget skiftes ikke midt i en sæson. Mourinho kan udskiftes nu, så spillerne kan få ny motivation frem mod et let juleprogram, hvor alle points er nødvendige. For at opsummere; udskift Mourinho nu og håb på ny motivation og en rød tråd i Englands største fodboldklub.

Christian Beenfeldt Rothausen: "Genfind de sportslige ambitioner"

Det er svært at sidde som fan og svare på, hvordan vi bør komme videre som klub. En ting er dog helt sikkert; noget er helt galt.

Der skal ikke mange klik på de sociale medier til at finde kritik af ledelsen, Mourinho eller spillerne. Men hvem bærer egentlig skylden? Jeg føler mig ikke i stand til at konkludere på, hvem pilen skal peges på, når synderen for en, indtil nu, miserabel sæson skal findes. Jeg kan dog sammenligne vores klub med de nærmeste konkurrenter. Her finder jeg frem til den samme gamle sang om, at klubben mangler en ”rød tråd” at blive drevet efter. Ledelsen er, ifølge mig, det helt store problem, og de er desværre ved at ødelægge den klub, vi alle elsker. Man kan altid fejle på et transfermarked eller ansætte den forkerte træner, men udefra set er klubben i øjeblikket drevet af en flok handlingslamme pengemænd, der kun kigger på farven for månedens tal for at se, om det går i den positive eller negative retning.

At Mourinho ikke er blevet fyret endnu er, undskyld sproget, en decideret joke. Jeg kan ikke forestille mig, at en bestyrelse i Manchester City, Liverpool og Chelsea – eller Barcelona, Real Madrid og Juventus, hvis vi skal tage andre europæiske storklubber, havde beholdt en manager, der havde præsteret, som Mourinhos United har præsteret denne sæson. Hvor er ambitionen om at være den bedste klub i verden? Hvordan kan nogle realistisk tro, at det er muligt at måle sig med en klub som Manchester City (det er desværre den klareste modsætning i øjeblikket), som bruger alle 24 timer af døgnet på at optimere klubben i alt lige fra ungdomsholdet, til scouting og meget andet?

Skal vi komme videre som klub, bliver der nødt til at ske drastiske ting. Man kan håbe og bede om, at rygterne om en sportsdirektør til klubben er sande. Det vil i hvert fald være det første rigtige træk af klubben i meget lang tid. Forhåbentligt viser klubben også, at de har noget, der minder om sportslige ambitioner, og skiller sig af med Mourinho. På den anden side, forstår jeg dog også godt, at man ikke har fyret ham endnu, for hvordan skal de pengegale hoveder, der sidder på tronen i klubben i øjeblikket, have nogen idé om, hvad et bedre alternativ kunne være?

Emil Jørgensen: "Giv Giggs chancen" 

United skal starte helt forfra, og ledelsen skal tænke sig grundigt om, hvis de vil bevare noget af den sjæl, som Sir Alex Ferguson byggede op på små tre årtier. Lige nu er der ikke meget tilbage.

Manager Jose Mourinho skal fyres, og der er ingen grund til at vente længere. Hvorfor skulle han få lov til at bruge 100 millioner pund mere i januar, når både ledelsen og spillerne åbenlyst har mistet troen på ham?

Glazer-familien bærer den største del af ansvaret, og rygterne går på, at de ikke har travlt med at finde en ny manager, fordi de arbejder på at sælge klubben. Med 13 års forsinkelse er alle fansenes værste skræk blevet til virkeligheden: Deres profitorienterede markedsstrategi, men fodboldmæssigt planløse ledelse af klubben er ved at smadre fundamentet indefra.  

I ren desperation bliver jeg mere og mere lun på idéen om at give chancen til Ryan Giggs. Nej, han har ingen international trænererfaring. Men han har et indgående kendskab til klubbens (tidligere) filosofi, han ved, hvordan United bør spille, og han har qua sin legendestatus i klubben også en stor respekt blandt spillerne. Vigtigst af alt repræsenterer han bare ”noget andet” – nu har United forsøgt sig med Louis van Gaal og Jose Mourinho, to internationalt anerkendte toptrænere, der har været succesfulde alle andre steder. Det har været ”her-og-nu-løsninger”, forsøg på at komme øjeblikkeligt tilbage på toppen. I stedet for hele tiden at gå et skridt frem og to tilbage, er det på tide, at vi måske tager fem skridt baglæns. Giv den til Giggs, lad ham rense ud i truppen, og giv ham tid. 

Anders Dall Helsinghoff: "Sælg Pogba"

Et åbenlyst svar på, når det går dårligt for en klub, er at fyre træneren. Når det er sagt, ønsker jeg, at se den karismatiske José Mourinho lykkes på Old Trafford. Et spørgsmål er dog, om han har mistet nogle af sine tidligere styrker. En af hans helt store forcer var netop, at få sit mandskab til at spille for ham, hvilket han ikke lader til at have fået igennem. Jeg har i det henseende et eksempel fra Jerzy Dudeks selvbiografi om hans tid i Real Madrid, hvor Mourinho ikke tog let på at spillerne ikke ydede en ordentlig indsats. Til en Champions League-kamp mod Marseille mente Mourinho ikke, at Pedro Leon varmede godt nok op. Straffen var til at føle på. Ved den efterfølgende træning fik Pedro Leon nemlig af vide, hvordan skabet skulle stå.

Pedro Leon troede han skulle spille, men Mourinho samlede os i en cirkel, og sagde til ham: ”Jeg beklager, men du er ikke interesseret i at spille for Real Madrid. Andre ville give deres liv, for at spille i denne trøje men ikke dig.”

Hvis der skulle herske nogen tvivl, henviser jeg til Paul Pogbas’ manglende dedikation. Han er naturligvis ikke ene og alene skyld i Uniteds ringe placering eller spil, men jeg tror langt hen ad vejen, at hans attitude har en afsmittende effekt. Jeg tror nemlig ikke på, at Pogba vil ”dø for trøjen”. Grunden til at jeg netop udpeger ham, er givetvis, at han er tiltænkt en nøgle og lederrolle på holdet. Udover at Manchester United har haft en offensiv tilgang til spillet, mener jeg også, at vi har haft en mentalitet, som lyder at en kamp varer 90 minutter. I de 90 minutter skal spillerne kæmpe som bare fanden. Tag bare ”Fergie-time” som eksempel, eller det faktum at før Manchester blev en berømt klub, var en arbejderklub, hvilket man stadig kunne argumentere for at den er i dag. Hertil kommer et citat fra Sir Matt Busby til den nyankomne Bobby Charlton:

Alle de fyre som du ser gå ned på fabrikken i Trafford Park, de kommer og ser dig spille på lørdag. De har kedelige job, så det er dit job at give dem noget som de vil nyde.

Vi skal have den mentalitet tilbage i klubben igen. Hvilket jeg ikke tror er muligt, så længe en af vores helt store profiler, udviser sådan en ligegyldighed over at spiller for Manchester United. Om Mourinho får lov til at holde Pogba på bænken eller sælge, kunne jeg dog godt tvivle på. Jeg mistænker lidt klubbens ledelse for at være for styret af klubbens brand, hvilket Pogba bidrager mere med en flot spil. En fyring af Mourinho kan derfor virke mere logisk for klubbens ledelse. Om en ny træner kan puste nyt liv i franskmanden, må tiden vise – jeg har dog mistet tiltroen og noget af respekten for ham. Hvis valget stod til mig, ville jeg sælge Paul Pogba – og købe eller bruge spillere som netop vil ære de røde farver. Jeg har omvendt stadig tiltro til ”The special One”, men han skal også have tiltroen fra ledelsen, før han kan leve op til sit navn.