Herrera omskriver fortællingen om sin egen lortesæson

Læsetid
3 min.
Læst indtil videre

Bloggen er skrevet af Emil Jørgensen

22 april, 2018 - 18:08

Mourinho instruerer Herrera ©Getty

Sidste års ”Player of the Year” har været kriminelt underpræsterende i store dele af sæsonen. Men med de seneste ugers sublime præstationer mod Manchester City, Bournemouth og Tottenham er Ander Herrera i gang med at redde sit renomme som klassespiller.

Med blikket rettet mod bolden sprinter han mere end 20 meter, før han med en hård og kontrolleret inderside gør det, som drenge med fodboldambitioner i maven drømmer om at opleve i deres liv; scorer til 2-1 foran 90.000 mennesker og bliver matchvinder for Manchester United i en FA Cup-semifinale på Wembley.

En situation som umiddelbart kalder på vild jubel fra hovedpersonen selv, Ander Herrera. Men modsat tidligere, hvor fans har set spanieren score i den røde trøje for så at skrige af jubel, er hans ansigtsudtryk anderledes alvorligt. Med to fingre river han lidt i djævlelogoet på brystet, glider ned på knæene og knytter hænderne. Han ser lettet ud. United har kurs mod finalen i verdens ældste cupturnering. Og Ander Herrera er i gang med at redde karrieren som nøgleprofil i klubben.

Den 28-årige midtbanespillers ”Man of the Match”-værdige præstation mod Spurs lørdag aften var et perfekt blend af teknik, passion og intensitet – med vigtige tacklinger, aggressivt presspil, præcise afleveringer og en ubarmhjertig kold scoring. Nogle af de samme tendenser sås i comebacket mod Manchester City for to uger siden, og i pligtsejren over Bournemouth sidste onsdag. Det er Ander Herrera, som vi elsker ham, og som vi husker ham fra seneste sæson, hvor han fortjent blev kåret til årets spiller.

Fra nøglespiller til trupspiller

Desværre har det langtfra været hans niveau i denne sæson. Efter Nemanja Matic’ ankomst i august har den tidligere Athletic Bilbao-spiller haft svært ved at ramme både form og startopstilling. Nærmest parallelt med at serberen er blevet mere og mere toneangivende på Uniteds midtbane – ”en ø af personlighed”, som Jose Mourinho kalder ham – er spanieren gledet ud i glemslen og har måtte se sig selv blive degraderet fra nøgleprofil til trupspiller.

Han har set middelmådig ud. Udstrålingen fra Ander Herrera, der en gang har sagt, at han ”hader at gå fra banen og have kræfter tilbage”, har været upåklagelig. Men evnerne til at bakke en sådan attitude op har ikke været til stede, og så bliver det hurtigt kontroversielt, når han går ud og revser holdkammeraternes indstilling, som han gjorde efter 2-1-nederlaget til Huddersfield i oktober. Pludselig var en af ”de smarteste spillere, jeg nogensinde har haft” blevet til en, Jose Mourinho var ”forbavset over”.  Begge citater sagt med portugiserens egne ord.

I flere tilfælde er akademispilleren Scott McTominay på 21 år blevet foretrukket fra start. Og den unge skotte har grebet chancen, hvilket – sammen med skader – har gjort, at Ander Herrera kun har spillet 1095 minutters Premier League-fodbold i 2017/18. Til sammenligning fik han i alt 2467 minutter i seneste sæson.

For et år siden blev han nævnt som et af de mest oplagte bud på en fremtidig kaptajn i Manchester United, hvis det da ellers ikke lige skete, at FC Barcelona kom og nappede ham. Spol frem til april 2018 og de engelske aviser skriver, at ”de røde djævle” overvejer et salg af fanfavoritten Ander Herrera, som kun har 14 måneder tilbage af sin kontrakt og er blevet tilovers på Old Trafford.  

Genvundet form er perfekt timing

I dag er den spekulation så småt forstummet. Den iltre spanier viser sig igen fra sin bedste side med toppræstationer, der også har været medvirkende til, at problembarnet Paul Pogba har ramt et højt niveau. Det er god timing. For fortsætter Ander Herrera de samme takter, og hjælper han Manchester United til en fjerde cupsejr på tre sæsoner, er det måske lige akkurat tids nok til, at han omskriver fortællingen om sin egen personlige lortesæson. Og så vil vi igen tænke på ham som værende en afgørende brik for Jose Mourinho, i jagten på at blive engelske mestre igen. Timingen er fænomenal.  Måske er det ikke nok til, at han kommer med Spanien til VM i Rusland til sommer. Men formentlig er det nok til, at han scorer sig en fed kontraktforlængelse.

Og så gør det heller ikke noget, at det er sådan her, Ander Herrera ytrer sig, når folk spørger ind til hans fremtid:

- Jeg har allerede spillet mere end 150 kampe for klubben, og jeg vil gerne blive ved med at tilføje flere og gøre det så godt, som jeg kan. Når jeg en dag pensionerer fra fodbold, vil jeg kunne sige, at jeg oplevede at spille for den største klub i England.

Hvis det er dit vanlige niveau, du har ramt igen, Mr. Herrera, må du gerne blive i Manchester i mange år endnu.