Fem ting, vi lærte af Everton-kampen

Læsetid
5 min.
Læst indtil videre

Bloggen er skrevet af Emil Jørgensen

29 oktober, 2018 - 15:26

Fred the Red og Pogba ©Getty

Hver uge ser vi hos OldTrafford.dk tilbage på runden, der gik. Weekenden bød på en sejr over Everton, men det gør os ikke meget klogere på, hvor stærkt United står, mener redaktør Emil Jørgensen. 

Fem dage forinden pissede Juventus på os. Fire af de seneste fem opgør er endt uden sejr. Og topscoreren Romelu Lukau har tilsyneladende glemt, hvordan han scorer mål. 

Sådan var udgangspunktet for Manchester United forude for hjemmekampen mod Everton søndag aften. Derfor var det med en vis skepsis, ja, nærmest frygt, at jeg gjorde mig klar til 90 minutter med Jan Mølby og Niels Christian Frederiksen i ørerne. 

Heldigvis var det ubegrundet. "De røde djævle" leverede en solid indsats, viste til tider hurtigt kombinationsspil og vandt kampen. Everton blev sendt hjem til Liverpool med et 2-1-nederlag. 

Om det imidlertid gør os klogere på, om United "er på rette vej", om glasset er halvt tomt eller halv fyldt - eller hvilken klichébetegnelse, vi ellers finder på - kan diskuteres. Og det vil jeg forsøge her. 

1) Det er rent faktisk muligt for United at spille uden Lukaku 

Romelu Lukaku

For første gang i sin Manchester United-karriere blev Romelu Lukaku vraget. Den belgiske angriber har ikke scoret for klubholdet, siden vi mødte Watford for halvanden måned siden, og han har ikke scoret på Old Trafford siden marts. 

Han har virket tung og træt, og mange fans og eksperter har skreget på en pause til belgieren. Jose Mourinho har stædig holdt fast i sit 75 millioner pund dyre indkøb, fordi "han ikke har andre muligheder og ikke ved, hvem der skal spille på kanten, hvis Marcus Rashford skal på toppen". 

Men søndag skete det utænkelige alligevel. Mourinho løste den gordiske knude ved at sætte Anthony Martial på venstrekanden, Juan Mata på højre og Rashford på toppen. Og det gik faktisk helt fint. 

I de første 60 minutter spillede United noget af det bedste fodbold, de har præsteret i et par måneder. Jovist siger det måske ikke så meget. Men der var altså betydeligt mere fart i kombinationsspillet, større bevægelse i angrebet og mere direkthed, når vi havde bolden, end der plejer. 

Det er urimeligt at sige, at det er fordi Lukaku ikke var med. Pointen er bare, at det godt kan lade sig gøre at give belgieren en pause i ny og næ. For hans egens og holdets skyld. ¨

Hvordan gjorde Marcus Rashford det så? Ikke specielt godt. Men jeg håber alligevel, at han får chancen fra start i næste kamp mod Bournemouth. Jeg tror, at det er tillid, der skal til, hvis han den unge englænder, der fylder 21 på onsdag, skal finde samme niveau i United, som han har vist for det engelske landshold i det her efterår. 

Og Lukaku; han viste intet i de sidste 30 minutter af kampen, han spillede, der retfærdiggør, at han skal tilbage i startopstillingen. Han brændte en stor chance, smed en del bolde væk og har nu spillet 800 minutter i Premier League uden at score. 

2) Martial vækker noget i os 

Martial fejrer scoring mod Everton

Når Anthony Martial har bolden i fart, sker der altid det samme for mig. Jeg rykker ubevidst 20-30 centimeter længere frem på stolen, jeg hvisker "go on, go on", og jeg mærker en nærmest barnlig glæde i maven. For franskmanden er den lille smule kreativitet, uforudsigelighed, nerve, dribleegenskab, arrogance - kald det, hvad du vil - som vi fans sukker efter. 

Nogle gange går det galt, og han mister bolden. Mod Juventus i tirsdags var det nærmere reglen, end det var undtagelsen. 

Men andre gange - som f.eks. mod Chelsea i forrige Premier League-runde eller mod Everton i søndags - lykkes det. Og så højner det bare selve den fodboldmæssige oplevelse, jeg har, når jeg ser United. 

Martial er nu startet inde i fire kampe i streg, og han har kvitteret med fire mål. Det burde have været fem kasser, for han brændte på det skammeligste i en-mod-en-situationen mod Pickford i overtiden af Everton-kampen. 

Det ændrer imidlertid ikke på, at franskmanden efterhånden har vist en form for kontinuitet, som vi ikke har set fra ham siden hans første sæson under Louis van Gaal. Og Jose Mourinho har også bemærket det. 

- Han forstår ting nu, som han ikke forstod før. Han vil spille. Og han ved, at hvis han skal starte for holdet, så skal han spille på en bestemt både. Hans præstation i dag, selv uden målet, ville have været en god præstation, sagde United-manageren efter Everton-sejren. 

Nu må United bare godt se at få forlænget Martials kontrakt. 

3) United kan ikke finde ud af at lukke en kamp 

Selvom United kontrollerede kampen, førte 2-0 og havde været bedst på alle parametre, sluttede kampen alligevel med høj puls og seks lange tillægsminutter. Det var fuldstændig unødvendigt. Men grundet en fejlaflevering af stjernespilleren Paul Pogba, og en hjerneblødning af Chris Smalling, der på forunderlig vis har spillet 300 kampe for United nu, fik Everton et straffespark, som Gylfi Sigurdsson sikkert omsatte til mål. Og så var kampen ellers åben igen. 

Det er ikke lykkedes for Manchester United at vinde med to mål på Old Trafford siden feburar 2018 - for otte måneder siden (!) - og alene den kendsgerning vækker bekymring. 

Jeg havde solgt Everton-kampen for en 2-1-sejr på forhånd. Men at der ikke skal mere end en enkel dum fejlaflvering fra Paul Pogba til, før han selv begynder at virke famlende i sit spil, og at der ikke skal mere end et reduceringsmål fra Everton til, før frygten langsomt begynder at sprede sig på holdet og tribunerne, siger mere om, hvor vi står henne lige nu, end de tre point gør. 

United befinder sig stadig i en spille- og formmæssig krise. Og de spillere, der jokker i spinaten - Paul Pogba og Chris Smalling - er dem, der burde gå forrest på holdet. 

Lige nu er Victor Lindelöf bekymrende nok det tætteste vi kommer, på noget der ligner en leder. 

4) Pogba bør overveje at skifte straffesparksteknik 

Paul Pogba fejrer scoring mod Everton

#ThingsYouCanDoDuringPogbasPenaltyRunUp

Venstreback Luke Shaw var hurtig på tasterne efter kampen, hvor han opfandt et hashtag om sin holdkammerat, der gik viralt. I løbet af en lille times tid havde tusindvis af mennesker fundet på sjove og sarkastiske aktiviteter, som kunne overstås, hurtigere end Paul Pogba sparker straffespark. F.eks. løber Usain Bolt 100 meter på kortere tid, end Uniteds franske midtbanespiller løber de tre-fire meter hen til bolden. 

Det er - ærlig talt - ret morsomt. Men det er ikke helt lige så sjovt, at vores straffesparksskytte tilsyneladende er blevet læst af modstandernes målmænd. Pogba har nu sparket fem straffe i denne sæson. To af dem er blevet reddet - den ene mod Everton, hvor han så heldigvis scorede på riposten. 

Pogba tog helt præcist 26 små skridt mod bolden, før han sparkede i søndags. Ifølge ham selv er det for at "forvirre målmanden". Men efter kampen indrømmede han dog også, at han måske skulle træne på at sparke på en anderledes måde. 

Det synes jeg er en god idé. 

5) Det lysner på skadesfronten 

Det var opmuntrende at se Marcos Rojo på bænken, samt Jesse Lingard og Ander Herrera komme på banen mod Everton. Sidstnævnte to har godt nok ikke været alvorligt skadede, men de har været en del af en frustrerende stamme på holdet, som har været småskadede. 

Og vi mangler dem. På midtbanen har Nemanja Matic gang i sin dårligste periode som Manchester United-spiller, mens Fred har energien, men mangler erfaringen. En Ander Herrera i form ville virkelig være guld værd, nu når juleperioden snart banker på døren. 

På de offensive pladser har Jose Mourinho i den seneste uges tid jamret over, at han var nødt til at have ungdomsspilleren Tahith Chong med på bænken - i mangel på bedre. Nu kommer Jesse Lingard og presser på for en plads, og det tvinger også de andre offensive spillere til at være skarpere, hvis de vil blive i start 11-'eren. 

Marcos Rojo er aldrig rigtig kommet sig over den slemme knæskade for halvandet år siden, men hvis han kunne finde tilbage til niveauet fra den sæson, hvor han i mine øjne var den bedste forsvarsspiller sammen med Eric Bailly, ville det også være kærkommen. Med tanke på at Phil Jones bliver skadet af at klæde om, Chris Smalling laver stadig bekymrende fejl, og Eric Bailly virker som om, han er raget fuldstændig uklar med Jose Mourinho - så ville det ikke være skidt med en lille bisse af en argentiner, der aldrig er bleg for at sparke folk ned.