Wazza, Rooney?

Hvad er det der sker i Manchester United i disse dage? På banen er holdet i krise. Uafgjort på uafgjort vil altid være et krisetegn i en topklub som United. Man kan trods alt ikke vinde Premier League med 38 point.
Udenfor banen slider vi med Glazer-familien, som har sat klubbens økonomi over styr og samtidig skabt splid blandt fansene.

Hen over weekenden er disse to verdener blevet kombineret gennem Wayne Rooney. Der skal ikke herske tvivl om at Wayne Rooney – specielt efter den fantastiske sæson sidste år – var udset til at være manden, som hele holdet skulle bygges op over i de næste 10 år. Dette billede er nu ved at gå i tusind stykker.

Der cirkulerer lige nu en masse teorier i pressen og blandt fans om hvad der sker.
Umiddelbart ved vi ikke om der er tale om en réel utilfredshed mellem Ferguson og Rooney eller om det ”bare” er en utrolig usmagelig form for forhandlingstaktik fra Rooney-lejren.
Hvis vi snakker om det sidste, så vil der – som skrevet – være tale om en usmagelig, men desværre ikke overraskende, taktik om at true klubben med at spilleren skifter i håb om at få presset prisen i vejret. Siden Roy Keanes berygtede brug af netop denne taktik har vi oplevet den lidt for mange gange. Senest oplevede vi Nemanja Vidic bruge den og de fleste kan nok også huske hvordan United-fans vendte sig imod Rio Ferdinand under en turné i Asien, da hans agenter også brugte denne taktik. Men vi fans glemmer hurtigt og dét betyder at vi bliver drevet rundt i manegen i en verden styret af forretningsmænd og agenter.

Det seneste døgns udvikling peger dog mere på at der rent faktisk noget om snakken om store uoverensstemmelser mellem Rooney og United. 

Dårlig form modsiger forhandlingstaktik
Siden Bayern München-kampen, hvor han måtte udgå og United røg ud af Champions League, er det aldrig lykkes for Rooney at nå tilbage til sin tidligere form. Dette kan skyldes at Berbatov har brugt sommeren på at gå fra skurk til helt i klubben med en formidabel sæsonstart, hvor Ferguson har satset mere på Berbatov i det offensive spil end Rooney og som konsekvens har ført Rooney ud i uvante positioner. Netop den svage formkurve kan forklare at den førnævnte forhandlingstaktik nok næppe gælder i denne sag.

Stridighederne med Ferguson kan også være opstået i forbindelse med de seneste problemer i privatlivet for Rooney. Afsløringen af Rooneys seneste sidespring har ikke været den perfekte timing ovenpå et fiasko-VM, svag formkurve og øvrige stridigheder. Ferguson kan meget vel have følt ”enough is enough” og gjort det klart for Rooney, som sagtens kunne finde på at svare igen, hvilket vi alle ved kun fører til en enkeltbillet til Madrid.

Deler han fansenes frustrationer?

Hvis ikke det er Fergusons dispositioner, som er skyld i det, så kan der også være tale om en anden teori, som blandt andet Daily Mail tirsdag kommer med. Den teori går på at Rooney igennem længere tid har delt fansenes bekymringer om klubbens fremtid under Glazer. Således skulle Rooney have brokket sig til landsholdskammerater om at hele Uniteds fremtid lader til at være bygget op omkring ham. United står overfor et afgørende år 2011, hvor generationsskiftet skal slå igennem, men endnu har United ingen kompetente afløsere til Ryan Giggs, Van der Sar, Paul Scholes eller Gary Neville, som er de bærende kræfter på og ude for banen. Det fører hele balladen tilbage til den vi kender så godt – hele problematikken med Glazer-familien.

De økonomiske betingelser i klubben har ændret sig siden Rooney skrev under første gang i 2004. Dengang skrev han under med verdens rigeste fodboldklub og i 2010 forhandler han med verdens nok mest forgældede fodboldklub. Det lægger pres på forhandlingerne og kan være endnu en grund til at han vil væk til en klub, som kan tilbyde ham en bedre løn, hvis sådan en findes.

Men hvor skulle han skifte hen?

Det er ikke let at forlade Manchester United på en pæn måde, men det kan dog lade sig gøre. Jaap Stam faldt ud med Ferguson og bliver fortsat betragtet som en helt i fansene øjne. Ligeledes er Beckhams popularitet igen blevet kolossal i klubben – godt hjulpet på vej af et halstørklæde.
Men lige nu ser de eneste bejlere til Rooney ud til at være klubber, som uden tvivl vil ende med selvsamme følelser for had som Evertons fans fortsat ynder at have overfor deres gamle helt. De typiske aftagere er FC Barcelona og Real Madrid, men begge virker usandsynlige hvis Rooneys ”arbejderklasse”-image skal bestå. Han er født og opvokset i nordvest England og virker ikke til at være én, som kan lade sig forføre af det sydeuropæiske vejr.
Italienske klubber er i økonomisk krise, hvilket kan afskrive dem.
Det leder Rooney tilbage til England, hvor kun Chelsea og Manchester City synes at være de eneste realistiske muligheder for ham.

At skifte til Chelsea vil være den lette mulighed for ham. Klubben virker dog til at have lagt en dæmper på deres indkøb og økonomien er ligeledes begyndt at være noget som de tager hensyn til. Manchester City har tidligere bevist at de ikke nærer hensyn til rivaliseringen ved at hente Carlos Tevez. Måske vil Rooney være hovedperson på næste ”Welcome to Manchester”-billboard i Manchesters centrum? Men spillertruppen og regler gør det svært for City. Spillertruppen er i forvejen kæmpe og de mangler bestemt ikke angribere. Ligeledes indtræder nye krav til økonomien i UEFAs turneringer i de kommende år, hvilket betyder at ejerne ikke blot kan bruge penge på spillere uden hensyntagen til klubbens egen økonomi.

Så hvad er Rooneys planer? Vi fans har brug for svar og spørgsmålet er om vi får det ved tirsdagens pressemøde. Ferguson er ikke just bedste venner med pressen i øjeblikket, hvor han fortsat boykotter fredagens pressemøder.
Mandag mødte han dog pressen, men det var med en tydeligvis besked fra pressechefen i United om at spørgsmål kun måtte stilles omhandlende UNICEF og ikke Rooney. Tirsdag er der igen pressemøde, hvor der ventes at komme et par halve sandheder fra Fergusons mund. Men ligeså stor forventning er der til at han blot siger ”Jeg er her for at snakke om onsdagens kamp”.

Netop sådanne ting gør det svært for fans at tage stilling til situationen. Manchester United anno 2010 er ligeså fyldt med spin som man ser det i en tv-serie på DR. Det gør det svært for mig at danne en mening, når man ingen sandhed kender. Det gør det svært for alle. Håndteringen går gennem tredjemand i pressen. Vi vil ikke høre særlig meget fra Rooney, Ferguson eller Manchester United. I stedet vil der løbende blive leaket detaljer i pressen, som i de seneste to døgn, hvor de engelske journalisters selvsikkerhed i denne sag er et tydeligt bevis på at det ikke blot er almindelig sladder.

Umiddelbart virker det i hvert fald til at Wayne Rooney er på vej ud af klubben. Men vil han i så fald skifte som helt eller skurk? Og hvor skal han skifte hen? Er det her første spillemæssige tegn på at United er hæmmet under Glazer? 

Once a blue, always a red…. or blue again?

Forrige artikel

City holder øje med Rooney

Næste artikel

Blog: Wazza, Rooney?

ANNONCE