Stå eller sidde?

I øjeblikket går diskussionen i engelsk fodbold på, om de engelske fodboldklubber og ikke mindst myndighederne skal genindføre muligheden for ståpladser i landets to bedste rækker.

Lige siden Hillsborough-ulykken i 1989 har der været forbudt ved lov at stå op til fodboldkampe i de to bedste bedste rækker, hvilket fodboldsupporternes interesseorganisation FSF nu vil have gjort lovlig.
Men selvom myndighederne nu har taget imod diskussionen, og den engelske sportsminister, Hugh Robertson, er ”åben for at høre beviserne for, at det er sikkert at stå op”, så skydes idéen ned af de fleste fodboldklubber, inklusiv United, samt støtteforeningen for de pårørende til Hillsborough-ulykken.

Lad mig sige det med det samme. Jeg går 100% ind for at tillade ståpladser på engelske stadions. Jeg har efterhånden besøgt Old Trafford en del gange og ofte måttet forlade stadion med en lidt trist oplevelse af stemningen eller en stewardens reprimande om ”at sætte mig ned” ringende i ørene flere timer efter.
Stemningen på Old Trafford er død og selvom jeg anerkender, at der er adskillige grunde til dette, så er det samtidig min vurdering at siddepladserne har en vigtig andel i denne døde stemning. Det skaber simpelthen bedre stemning og mere sammenhold at stå op. Det ser vi ikke kun i Tyskland eller i de lavere ligaer, men også når United eller andre hold spiller på udebane. 

Jeg kan sagtens forstå at Hillsborough-foreningen er imod lovliggørelsen. De skal være imod. Men samtidig så må man også tænke på, at vi taler om en ulykke der skete i 1989. Teknologisk udvikling har ramt os, og de seneste 20 års kommercialisering og udvikling af fodbold har også medvirket til, at det er et andet publikum, som kommer på Old Trafford, Anfield eller et tredje sted. Når alt kommer til alt, så står både Liverpool-fans, Manchester United-fans, Chelsea-fans osv. alligevel op, når de kommer på udebane.

Netop dette publikum er måske den helt nøjagtige grund til, at Manchester United er imod at genindføre ståpladser. Manchester United har siden 1998 haft en strategi om at gøre fans til kunder. De kunder, der betaler mest, er også dem, der sidder ned. At sidde ned appellerer således bedre til mellem- og højklassen, ligesom kvinder og børn nok vil foretrække dette. Det er disse segmenter, som lægger flest penge på stadion i form af kaffe, pies og den seneste trøje med Chicharito på ryggen.

De lette argumenter vil så byde på, at der muligvis vil være pladser til flere fans på ståtribuner. Men samtidig vil disse ståpladser af natur også påkalde en billigere billetpris og vil samtidig blive foretrukket af de fans, som dels alligevel ville gå til kampen, dels ikke bruger penge på ubrugeligt merchandise eller øl inde på stadion.

Mit argument går på, at fans skaber oplevelsen på stadion. Fans tager til stadion på grund af oplevelsen. Uden stemningsfulde fans, så kunne du ligeså godt blive hjemme og se kampen på tv, hvor du for øvrigt kan sidde i sin lænestol og gense målet flere gange. Desværre, så anerkender moderne fodbold ikke de stemningsfulde fans, men i stedet dem, der lægger flest penge. Jeg tror ikke, at vi vil se ståpladser genindført i dette årti, men man kan vel håbe på en overraskelse. Erfaringerne er trods alt succesfulde i Tyskland. 

Deltag i debatten på OldTrafford.dks forum

Forrige artikel

United forbereder sig på at købe sydamerikanske spillere

Næste artikel

Blog: Stå eller sidde

ANNONCE