Uniteds danske islæt

Vi tager her et kig på de danskere, som har haft æren at trække den røde United-trøje over hovedet.

Vi tager her et kig på de danskere, som har haft æren at trække den røde United-trøje over hovedet.

Jesper Olsen

Den lille venstrefløj huskes måske bedst for sin kiksede tilbagelægning ved VM i 1986 mod Spanien. Men faktisk nåede Jesper Olsen fire sæsoner på Old Trafford, hvor han i 1985 var med til at vinde FA Cuppen.

Jesper Olsen, der startede karrieren i Næstved, blev hentet til United fra den hollandske storklub Ajax i sommeren 1984, efter han i længere tid havde gjort det glimrende for hollænderne samt på landsholdet.

Olsen startede sin United-karriere glimrende, og var en evig trussel på kanten, da han med sin hurtighed og drible-evner udfordrede de tunge engelske forsvarsspillere.

Det blev til i alt 24 mål for United, og mere end 140 kampe for Jesper Olsen. Efter United var han en kort periode i fransk fodbold hos Bordeaux og Caen. I dag holder han til i Australien.

John Sivebæk

Jesper Olsen fik selskab af endnu en dansker på Old Trafford, da United i vinteren 1985 hentede højrebacken John Sivebæk til Manchester. Men den sympatiske Sivebæk nåede aldrig rigtig at falde til i United, før han blev sendt videre.

Sivebæk var en vigtig figur på det danske landshold, og havde ført Vejle Boldklub til det danske mesterskab, da United hentede ham til klubben. Han er måske bedst kendt for, at være manden der scorede det første mål under Sir Alex Ferguson. Hans eneste mål for United.

I 1987 fik Sivebæk besked på, at han ikke kunne forvente at være fast mand i United. Dette i en tid, hvor der ikke var tale om store ændringer og rotations-princip. Derfor valgte klubben og Sivebæk at skilles.

Sivebæk drog til franske St Etienne derefter, og var siden rundt i Monaco og Pescara, inden han returnerede til Vejle og dansk fodbold i midten af 1990’erne.

 

Peter Schmeichel

393 kampe og et enkelt mål står Peter Schmeichel noteret for i sin tid som Manchester United spiller. Målet blev scoret i UEFA Cup-kampen i 1995 mod Rotor Volgograd.

Den store stærke keeper, der regnes for en af verdens bedste målmænd gennem tiderne, var en af de vigtigste spillere på Fergusons hold, da det i 90’erne blev til den ene titel efter den anden.

Schmeichel sluttede United-karrieren af med at vinde the Treble, inden han drog til Sporting Lissabon i Portugal, for at give kroppen lidt mere hvile. Kroppen kunne ikke længere klare det hårde engelske program.

Han skulle dog vende retur et par år efter, for at tage en sæson i Aston Villa og en sæson hos naboerne fra City. Schmeichel huskes stadig som en af spillets bedste målmænd, og en der altid krævede det bedste af sig selv og sine holdkammerater.

Danskeren var da også svær at erstatte, og det kostede Ferguson en del grå hår, at finde den rette til at tage handskerne i United-målet.

Mads Timm

Forventningerne var store, da United i 2000 hentede Mads Timm til klubben fra OB. Timm var blot 16 år, men havde overbevist United om sine evner på de danske ungdomslandshold.

Da Mads Timm fik lov at debutere allerede to år efter i en Champions League kampe mod Maccabi Haifa, var det forventet at den unge dansker ville bygge på denne oplevelse, og fortsætte sin udvikling, så der en dag igen var en fast dansker på United-holdet.

Men Timms udvikling gik ikke som man håbede. Lejeophold hos norske Lyn og Viking medførste ikke succes. En periode hos Walsall gik udemærket, men Timm havde problemer udenfor banen.

Problemer der for alvor kom frem i 2005, hvor Timm kørte galt sammen med holdkammeraten Callum Flanagan. En voldsom ulykke, der medførte en fyring til Flanagan, mens United holdt fast i Timm, på trods af hans dom på 12 måneder.

Sommeren 2006 frigav United så Mads Timm, der vendte hjem til barndomsklubben OB. Men Timm var træt af livet som professionel fodboldspiller, og den dag i dag er ikke længere en del af livet i medierne. Han er spillende træner for den lille fynske klub Kerteminde.

Anders Lindegaard

Det nuværende danske islæt i United-truppen, Anders Lindegaard, kom til United i januar 2011. Lindegaard havde overbevist Ferguson om sine kvaliteter med glimrende spil for norske Aalesund og i et par kampe for det danske landshold.

Schmeichel mente ikke at Lindegaard var parat, men Ferguson troede altså mere på sin egen stab og hentede Lindegaard til Old Trafford.

Lindegaard har kæmpet med David de Gea om pladsen som nummer 1 i United, og flere gange har danskeren lignet en førstemålmand, hvorefter han har fået en skade eller Ferguson igen har valgt at rotere rundt på hans to keepere.

Lindegaard har flere gange slået fast, at han ikke er i United for at være nummer to eller for at pille næse, og hans altid professionelle indstilling er uden tvivl noget der passer godt ind hos Ferguson og United.

Kommende danskere
Indtil videre har fem danskere altså optrådt for United. Pt har vi Anders Lindegaard. Men der er konstant rygter om nye danske spillere til Old Trafford.

Viktor Fischer og Christian Eriksen er de to varmeste navne, når der snakkes nye danskere i United.

Hvem der bliver næste danske United-spiller må tiden vise, indtil videre holder Lindegaard den rød/hvide fane højt på Old Trafford.

Forrige artikel

Få et indblik i fankulturen i Manchester United

Næste artikel

Ajax: Eriksen vil ikke forlænge

ANNONCE