Piqué: Sir Alex var som en anden far for mig

OldTrafford.dks billede
Indsendt af OldTrafford.dk den man, 02/04/2018 - 14:32
Den mangeårige FC Barcelona og spanske landsholdsspiller Gerard Piqué er aktuel med en selvbiografi om sin glorværdige karriere. I ”A long Story”, som selvbiografien hedder, går han igennem sin karriere på godt og ondt; blandt andet også sine svære, unge år i Manchester United.

De ældre driller Gerard Piqué før Champions League-finalen i 2008. ©Getty

Piqué fik sin fodboldopdragelse i hjemlandet Spanien på FC Barcelonas berømte ungdomsakademi. Herfra kom den blot 17-årige Piqué til Manchester United i sæsonen 2004-05, hvor han skulle dele omklædningsrum med stjerner som Ryan Giggs, Ruud van Nistelrooy, Roy Keane og ikke mindst Nemanja Vidic og Rio Ferdinand.

Udover at kæmpe om spilletiden mod de etablerede stjerner blev kulturen, sproget og ensomhed også en udfordring for den unge spanier. Piqué følte sig utilstrækkelig og han følte, at han manglede tiltro fra Sir Alex Ferguson. Alligevel har kun positive ting at sige om den skotske manager.

- Det holdte mig i gang. Og jeg var meget heldig, for selvom jeg var naiv og usleben, så var Sir Alex fænomenal mod mig fra den allerførste dag. De bedste managers har alle denne kvalitet – at selv når du ikke spiller og når de er hårde ved dig –  får de dig til at føle, at de tager hånd om dig. Sir Alex var som en anden far for mig. Han fik mig til at fortjene chancen og til sidst gav ham mig den, skriver Gerard Pique i sin nye bog.

Dyr fejl mod Anelka

To år efter hans ankomst, i sæsonen 2007-08 fik Piqué at vide, at han ville spille omkring 25 kampe i løbet af sæsonen. Vi springer til november, hvor Piqué spillede en fatal kamp, som fik afgørende betydning for hans videre fremtid i de røde farver.

Manchester United skulle møde Bolton på udebane. Ved en dødbold skulle Piqué dække Nicolas Anelka op. Bolton chippede bolden ind i boksen og Piqué forsøgte at heade den væk – men missede den, og den svævede videre hen over ham. Bolden landede for fødderne af netop Anelka, som nemt kunne omsætte muligheden til mål.

Manchester United endte med at tabe kampen 1-0. Fra det øjeblik Anelka modtog bolden, vidste Piqué at både tilliden fra Sir Alex og de mange fans var forsvundet. Ved sæsonens afslutning havde Piqué blot fået 12 kampe ud af de 25, som Sir Alex havde lovet ham. Piqué følte, at han var ved karrierens afslutning – i stedet var det blot ved dens begyndelse. Hans agent havde nemlig fået en henvendelse fra FC Barcelona, som ønskede ham retur til den catalanske hovedstad.

Svær samtale med Sir Alex

Den på daværende tidspunkt 19-årige Piqué var ikke i tvivl. Han ville hjem til Spanien og sin barndomsklub. Eftersom Piqué var på kontrakt i United, betød det at klubben, selv kunne kræve et beløb, de følte den spanske forsvarsspiller var værd. Med tanke på han stadig var en ung og uprøvet spiller, var det derfor usikkert, at FC Barcelona ville betale et større beløb for ham. For at det skulle lykkes, var der derfor op til Piqué at overtale Sir Alex til at lade ham gå. En samtale Piqué beskriver som en af de sværeste i hans liv, eftersom Ferguson tog sig så godt af ham.

- Boss, jeg føler, at jeg har mistet din tillid. Barcelona er mit hjem, jeg vil gerne tilbage. Jeg håber, du vil lade mig gå, sagde spanieren.

Efter en lang samtale lykkedes det Piqué at overtale Sir Alex til at lade ham gå ved slutningen af sæsonen. United modtog kun omkring 30 millioner danske kroner for transferen. Piqué oplevede ifølge ham, en af de mest sjældne ting i fodbold. At forlade en klub på den bedst mulige måde. 

Kostede ham semifinalen mod Barca

Men skiftet betød også, at den dengang unge spanier gik glip af en stor kamp for ”de røde djævle”; Champions League semifinalen mod netop FC Barcelona på Camp Nou. En skadet Vidic betød, at Piqué skulle erstatte ham i midterforsvaret. Før kampen var United-spillerne indlogeret på et hotel, for at lade op til den vigtige kamp. Mens Piqué forgæves forsøgte at hvile sig på sit værelse, bankede det pludseligt på døren. I stedet for en husholderske var det højest uventet den legendariske Sir Alex, som stod udenfor døren.

- Gerard, jeg er ked af at fortælle dig, men jeg kan ikke lade dig spille i dag. Aftalen er næsten i hus (red. Med FC Barcelona). Hvis jeg bruger dig, og du har en dårlig kamp, vil de sige, at det er fordi du er på vej til Barcelona. Så jeg kan desværre ikke bruge dig. Det synes jeg, at du skulle vide, sagde Sir Alex Ferguson.

Piqué var knust, men han vidste Sir Alex havde taget den rigtige beslutning. Og som bekendt klarede United skærene alligevel – blandt andet på et drømmehug af Paul Scholes på hjemmebane.

Da Piqué returnede til barndomsklubben, startede han som fjerde valg i forsvaret, men takket være en vis Guardiola var han ved sæsonens afslutning makker med klubikonet Charles Puyol. Siden har Piqué ikke set sig tilbage. Han har sammen med det spanske landshold og FC Barcelona vundet adskillige pokaler. Piqué pokalskab (inklusiv hans tid i United) indeholder blandt andet syv ligatrofæer og fire Champions League trofæer samt både en EM og VM-guldmedalje. I Gerard Piqués sidste sæson i United vandt de røde djævle både Premier League og Champions League.