Mød Manchester Uniteds nye danske talentspejder: ”Det har altid været min hjerteklub”

Året er 1969, og en ung Bjarne Hansen står spændt og venter foran udeholdets omklædningsrum i det gamle Idrætsparken.

Han er vant til at se danske professionelle spillere helt tæt på, for i de sidste tre år har han hver lørdag og søndag hjulpet sin farfar, der er kontrollør på stadion, med at gøre de i alt fire omklædningsrum klar til spillerne– med alt fra rene håndklæder til kaffe, te, øl og vand.

Denne julidag er dog helt særlig. For det engelske storhold Manchester United, der året forinden har vundet Mesterholdenes Europacup, gæster København i en træningsturnering ved navn ”Stævnet”.

”Jeg står med kampplakaten, der målte 120 x 70 centimeter. Da Manchester United ankommer, tager en af spillerne mig om skulderen og får mig med ind i omklædningsrummet. Jeg kunne ikke tale engelsk dengang, men jeg forstod da så meget, at plakaten blev lagt på bænken derinde, så alle spillerne kunne skriv under,” fortæller Bjarne Hansen og fortsætter:

”I de næste tre kvarter står jeg så i samme rum som Bobby Charlton, George Best, Willie Morgan, Alex Stephney og Denis Law. Siden da har jeg været glødende United-fan.”

Et liv med fodbold

I dag kan Bjarne Hansen se tilbage på et liv, hvor læderkuglen har været omdrejningspunktet i hans karriere. Det startede i KB i 80’erne, hvor han var U17-træner for en gylden generation af spillere som f.eks. Christian Lønstrup, Michael og Martin Johansen, Nicolai Wael og Benny Gall.

”Syv af dem blev Superliga-spillere, hvilket er helt uhørt. Normalt siger man, at det er  en, måske to fra et hold, der går hele vejen.”

”Mit store problem med drengene var altid at få dem til at yde 100 pct. Dengang havde Holland det bedste ry for at udklække talenter, så jeg tænkte, at hvis jeg kunne få dem derned, så de kunne se, at der stadig var et stykke vej til toppen, ville det være en god rettesnor,” siger Bjarne Hansen.

Derfor tog han kontakt til Frank Arnesen, der dengang var fuldtidsprofessionel i den hollandske storklub PSV. Et opkald, der skulle vise sig at ændre Bjarne Hansens liv.

De to danskerne fik nemlig en så god relation, at Bjarne Hansen i de næste mange år sørgede for at sende danske stortalenter i PSV’s retning, heriblandt Dennis Rommedahl og Kasper Bøgelund.

Op gennem 90’erne var Bjarne Hansen først assistenttræner i FC København og senere i Silkeborg. I 2001 droppede han trænergerningen og blev talentspejder for PSV. Da Frank Arnesen blev sportsdirektør i Chelsea, rykkede Bjarne Hansen med sin gamle ven til Stamford Bridge.

”United har altid været min hjerteklub, men hvis jeg skal være helt ærlig, blev jeg også meget glad for Chelsea. Pludselig sad jeg og spise side om side med Didier Drobga og Frank Lampard, og så får man altså et andet forhold til dem.”

”Min kone og søn var også glødende Chelsea-fans, og de blev ved med at kritisere mig og sige, at jeg da ikke kunne holde med United, når jeg arbejdede for Chelsea.”

Den danske scout måtte hurtigt sande, at den hårdeste konkurrence om at tiltrække de dygtigste talenter kom fra hans gamle yndlingsklub.

”Da jeg var i Chelsea, kæmpede jeg hårdt mod United, især i Norge. Som man siger, er 98 pct. af alle nordmænd United-fans, og de sidste 2 pct. lyver. Deres agent Jim Solbakken var bedste venner med Ole Gunnar Solskjær, og de arbejdede tæt sammen med Alex Ferguson, så det var en hård kamp for Chelsea at begynde at hente spillere fra Norge.”

Har spejdet landsholdsspillere

Efter opholdet i London-klubben tog Bjarne Hansen med Frank Arnesen videre til HSV, hvor han bl.a. fik den nuværende Fiorentina-spiller Christian Nørgaard til klubben. Da Arnesen blev fyret i den nordtyske storklub, røg Bjarne Hansen videre til Sunderland, før han sidste sommer vendte hjem til FC København på fuldtid.

Direkte adspurgt, hvad han er mest stolt af i sin karriere, peger Bjarne Hansen på Andreas Christensen og Christian Eriksen, som han begge fik til prøvetræning i Chelsea.

”Det var to spillere, som jeg havde fulgt, siden de var 12 år gamle.  Eriksen havde ikke været på prøve andre steder, og han var tre gange  i Chelsea, før de sagde, at de ville satse på en lokal spiller på samme position, Josh McEachran, der havde været der, siden han var helt lille. Det var dybt frustrerende, og jeg sagde, at der ikke kommer til at være en så dygtig dansk spiller de næste 20 år.”

”Andreas var den sidste, jeg scoutede, inden jeg forlod Chelsea. Han fik en kontrakt, og det er jeg rigtig stolt af.”

Et drømmejob

Nu kan Bjarne Hansen se frem til det nok største eventyr i hans lange fodboldkarriere. Jobbet fik han anbefalet af nogle af hans gamle kollegaer i Chelsea, der i dag arbejder på Old Trafford. Efter tre jobsamtaler over Facetime med de ansvarlige for Uniteds talentakademi fik han jobbet. Selvom Bjarne Hansen er fyldt 60 og har oplevet lidt af hvert, lægger han ikke skjul på, at jobbet i Manchester United er på et helt andet niveau.

”For mig er det en af verdens største klubber, hvis ikke den allerstørste. Som talentspejder kan det jo næsten ikke være større. ”

”Jeg tror, jeg har fået 300-400 tilkendegivelser på SMS, Whatsapp og Facebook, hvor det er gået meget på, ”nå, så kom du endelig hjem”. Jeg fik jo indoktrineret alle de her unger, jeg har trænet, i at blive United-fans.”

Bjarne Hansen tiltræder i sit nye job 1. oktober, hvor han bliver kollega med bl.a. Tommy Møller Nielsen. Den tidligere Chelsea-talentspejders hovedopgave bliver at finde de næste skandinaviske guldkorn, der nærmer sig 16-års alderen. 

”Jeg har nogle navne på blokken, som jeg har fulgt meget længe, og som jeg synes er dygtige. Det er klart, at jeg håber, at nogen af dem vil være interessante for United. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang, og et allerstørste vil være, hvis jeg kan finde nogen til deres akademi,” slutter Bjarne Hansen.

Forrige artikel

Optakt: Burnley – Manchester United

Næste artikel

Startopstillingen mod Burnley

ANNONCE