Historien om MUJAC

OldTrafford.dks billede
Indsendt af OldTrafford.dk den fre, 13/01/2012 - 19:33
Manchester United Junior Athletic Club, står det helt præcist for. Og vi vil her tage et nærmere kig på hvad det egentlig var og har betydet for...

Manchester United Junior Athletic Club, står det helt præcist for. Og vi vil her tage et nærmere kig på hvad det egentlig var og har betydet for Manchester United. 

Når man snakker om Uniteds opbygning af talentarbejdet og MUJAC, er det svært at komme udenom to personer.
Louis Rocca og James Gibson. Specielt Rocca spillede en væsentlig rolle for klubben, og arbejdet med de unge spillere.
Louis Roccas forældre var kommet til England i starten af 1870’erne, og i 1882 kom Louis Rocca til verden. Han kom siden til at bestride en række poster i United.

Blandt andet var han manden bag ansættelsen af Sir Matt Busby. Hans første arbejde i Manchester United var dog som te-dreng i forbindelse med Uniteds daværende hjemmebane Bank Street. Hans forældre drev en isforretning i Newton Heath området, hvor klubben dengang hørte til.
Rocca nåede endda at spille enkelte reserveholdskampe for United, men førte ellers aldrig sin karriere videre. I 1902, da klubben ændrede navn, var Rocca til et møde. Navne som Manchester Celtic og Manchester Central blev diskuteret, men han brød sig ikke om disse navne, og foreslog derefter Manchester United.

En klub som Rocca har beskrevet som sit hjertebarn. Han overtog isbutikken fra sine forældre, og drev den, samtidig med han tog sig af sine ni børn. Igennem årene var Rocca manden der løste alt for klubben. Hvis man manglede noget, havde brug for hjælp eller lignende, var Rocca manden der trådte til. I 1931 blev det besluttet at give ham en mere formel rolle i klubben. Walter Crickmer blev manager, og Rocca overtog tjansen som assistent.

Men da klubben igen var i finansielle problemer, blev Rocca også sat til at lede efter en invester. Og fandt James Gibson. James Gibson fik etableret MUJAC, Manchester United Junior Athletic Club, der skulle skaffe unge talenter igennem til førsteholdet. Og ansatte Louis Rocca som chef talentspejder. I løbet af få år havde Rocca opbygget et netværk, og to af de mest kendte navne der kom gennem MUJAC var Johnny Carey og Stan Pearson. Carey opdagede Rocca spille i en lokal klub, og fik ham til United, hvor han fik mere end 300 kampe for førsteholdet.

Pearson opdagede Rocca i Irland, på en mission hvor han egentlig skulle se efter en anden spiller, men han blev imponeret over Pearson og købte ham omgående for 250 £. Den irske angriber skulle gå hen og blive et glimrende køb, og fik med mere end 300 kampe og mere end 120 mål sat sit aftryk på United. Rocca skiftede derefter lidt rundt mellem forskellige roller i klubben.

 

I forbindelse med 2. verdenskrig var al fodbold aflyst i England, og derefter skulle der findes en ny manager i United. Rocca sagde til bestyrelsen ”Jeg kender manden, han kan klare jobbet. Overlad det til ham”. Manden han snakkede om er naturligvis Sir Matt Busby. Rocca havde forsøgt at hente ham i 1930 som spiller, men United kunne ikke betale de 150 £ i transfer. Resten af historien om Rocca og Busby er velkendt. I 1948 oplevede Rocca en stor personlig succes, da han i forbindelse med FA Cup finalen, som klubben vandt, kunne se spillere som Crompton, Anderson, Aston, Morris, Pearson og Mitten være en del af holdet. Alle spillere der var kommet igennem klubbens ungdomsrækker.

I 1950 døede Rocca efter mere end 50 års arbejde for klubben, men hans ånd og det brændende ønske om at se ungdommen udvikle sig og få succes i United, blev videreført af Joe Armstrong, som Busby hentede ind. I 1953 fandt han den 15-årige Bobby Charlton.

Meningen med MUJAC var kort sagt, at finde de bedste unge spillere i om omkring Manchester, få dem til United, og så selv udvikle dem, så de en dag kunne repræsentere Uniteds førstehold. Desuden blev netværket af talentspejdere oprettet, og de skulle supplere op ved at finde de største talenter på de britiske øer, og tilføje dem Uniteds program. Tanken bag denne ide var, naturligvis, at det var billigere og bedre for en økonomisk presset klub, at udvikle spillerne selv, end at skulle købe dem for dyrere penge senere hen.