Akademiet: Fra Mads Timm til Paul Pogba

I vores analyse af Uniteds akademi, skal vi i dag se nærmere på nogle af de udlændinge som klubben har hentet til Old Trafford. Hvorfor begyndte man at hente så mange unge udlændige? Og har det været en succes?

Vi runder ikke alle udenlandske spillere i denne artikel, men tager et kig på spillere som efter de forlod United har haft flotte karrierer, nogle som har haft det svært, og så er der stadig et par stykker som kan nå det endnu.

Men en ting er de udenlandske spillere, men hvad med nogle udenlandske trænere til de unge talenter? 

Francisco Filho
I 2002 hentede Sir Alex Ferguson en brasiliansk træner til klubbens akademi. Francisco Filho hed han, og han kom fra en stilling i det franske fodboldforbund. Her havde han arbejdet i 29 år med unge talenter som eksempelvis Jean-Pierre Papin og Thierry Henry, og haft en stor andel i franskmændenes succes.

Filho startede som u17-træner, inden der skete ændringer i strukturen i akademiet, og han blev kort efter træner for u18-holdet. Brasilianeren var i United indtil 2005, hvor han stoppede karrieren. Han genoptog den dog i 2009, hvor han blev ansvarlig for spillerudvikling i AC St Louis i USA.

Der herskede stor respekt omkring Filho og hans tid i United, og Jonny Evans har blandt andet sagt følgende om træningen under brasilianeren, “Vores akademi havde en brasiliansk træner, Francisco Filho, og han havde altid nogle helt fantastisk træningssessioner”.

Siden har United ikke rigtig haft udenlandske trænere. Personligt mener jeg, at det ville være enormt gavnligt for talentarbejdet og udviklingen i United, hvis man hentede et par dygtige ungdomstrænere ind til u16, u18 og u21 fra lande som Belgien, Holland, Portugal, Frankrig osv. De ville kunne komme med ny inspiration og give et løft til hele det set-up som er i klubben.

Udenlandske spillere
Præcis som i går ser vi på perioden fra 2000 frem til i dag, det vil sige, at danske Mads Timm i princippet er en af de første udenlandske spillere vi ser nærmere på. Hans historie er kendt af de fleste danske United-fans.

Timm kom til United i år 2000, og fik sin debut allerede i efteråret 2002 i en Champions League-kamp mod Maccabi Haifa. Han var også en del af det u18-mandskab der vandt FA Youth Cuppen, men danskeren formåede aldrig at slå helt igennem i det engelske og vendte hjem til OB i 2006.

Han er vel en af de spillere fra udlandet, der blev hentet til Manchester United med store forventninger, men desværre aldrig rigtig fik nået sit potentiale.

Hvorfor pludselig denne fokus på at hente unge udefra til akademiet? Den strategi kom dels grundet mere fri bevægelse i Europa og dels efter ændringer i den engelske ungdomsfodbold, heriblandt reglen om at spilleren ikke måtte bo mere end 90 minutters kørsel fra klubben. Noget der havde betydet ingen David Beckham i 1990’erne, hvis den regel havde været der dengang.

Stor succes
Paul Pogba, Giuseppe Rossi og Gerard Pique.
Lad os starte med de tre største profiler, dem som vi vel alle kender. De har alle tre haft kæmpe succes siden de forlod Uniteds akademi, efter aldrig rigtig at have slået igennem i United – af forskellige årsager.

Pique har vundet alt hvad der kan vindes med Barcelona og det spanske landshold. Kunne han have gjort det samme med United, som han har med Barca? Nej, for han var oppe mod to af verdens bedste stoppere i skikkelse af Ferdinand og Vidic, og da barndomsklubben kaldte, var det et nemt valg for Pique.

Rossi kom til United som 17-årig fra Parma, og bombede kasser ind for ungdomsholdet. I 2004/05-sæsonen blev han kåret til årets unge spiller i United, og året efter fik han titlen som årets reserveholdsspiller i klubben. 14 kampe og fire mål står Rossi noteret for i United, men den klejne italiener fik aldrig bidt sig fast i angrebet. Til gengæld har der ikke manglet succes siden da i Villareal og hos Fiorentina, samt på det italienske landshold.

Paul Pogba kender vi alle, så lad os hurtigt springe videre til næste. Talentet hos Pogba kan ingen betvivle, og de fleste regner med, at franskmanden indenfor få år er blandt verdens absolut bedste fodboldspillere.

Foruden de tre nævnte store profiler, hvilke andre tidligere United-talenter har så haft succes siden de forlod Old Trafford?

Jonathan Spector – var 17 år da han kom til United fra amerikanske Chicago Fire. Sir Alex så et stort potentiale i den alsidige forsvarsspiller, der dog kun nåede otte førsteholdskampe. Siden skiftet til West Ham i 2006 har han spillet mere end 100 kampe i Premier League, og har de seneste par år slået sine folder i Birmingham i the Championship.

Ron-Robert Zieler – var udlånt til Northampton, og blev regnet for et stort målmandstalent i United, men fik aldrig officielle kampe. Siden har han udviklet sig enormt i Tyskland og regnes for en af de bedste keepere i Bundesligaen, og står noteret for seks tyske landskampe. Han var en del af det landshold, der sidste år vandt VM i Brasilien.

Fem spillere har altså haft stor succes, siden de forlod United, da de ikke kunne komme gennem nåleøjet på Old Trafford. Kunne klubben have brugt dem? Ja uden tvivl, om ikke som fast inventar i start 11’eren, så i hvert fald som værdifulde spillere i førsteholdstruppen i kortere eller længere tid.

Fiasko
Det er måske et hårdt ord at bruge, men hvis vi kigger på de forventninger der var til spillerne da de kom til United som unge, og så ser hvad de har drevet det til, så er der vel tale om en skuffelse.

Floribert Ngalula – Januzaj var ikke det første talent United hev væk fra Anderlecht. I 2003 kom 16-årige Ngalula til United, og blev udråbt af alle som den nye store midtbanestjerne. Uniteds unge svar på Claude Makelele. Men nej, det gik ikke i United, og med al respekt for Ngalula og hans karriere siden, har det kun gået ned ad. Randers, Sparta Rotterdam, DC United, TPS, OH Leuven og BX Bruxelles er altså ikke store klubber, og ingen af stederne har belgieren formået at markere sig voldsomt.

Alberto Massaci – 16-årige Massaci kom til United fra Empoli, og var regnet for et af Italiens største defensive talenter. Det blev dog skuffelse på skuffelse i United-trøjen, og ikke engang på u21-holdet formåede han at få en fast plads. Han røg derfor i 2012 tilbage til Italien og til Modena, men er nu blot at finde i VF Colligiana i Serie D.

Lad os i samme ombæring nævne et par andre italienere, der kom til United som unge stortalenter, men aldrig fik gang i karrieren i England, og ikke siden har præsteret det store. Davide Petrucci er pt i Cluj i Rumænien, Michele Fornasier er i Pescara i den italienske Serie B, og Pierluigi Gollini forlod hurtigt United igen og er nu blot reserve i Verona i hjemlandet.

Markus Neumayr – tysker med et eminent højreben. Hans indlæg og pasninger dragede naturligt sammenligninger til Beckham. Men han slog aldrig til, og har haft det svært siden skiftet fra United. Først i 2013 fandt han ro i Vaduz i Liechtenstein, efter at have været omkring seks andre mindre klubber i Tyskland og Schweiz.

Etzaz Hussain – ung normand der fik hjemve og aldrig rigtig fik vist sig frem i United. Er pt i Molde, men præcis som Mads Timm, var psyken ikke helt til fodbold på absolut højeste niveau.

Mats Dæhli – ja, han ryger i denne kategori. Han blev udråbt til den nye store stjerne, da han kom til United. Han var ofte afgørende på u18-holdet, men blev lidt overraskende solgt i sommeren 2013 til Solskjær og Molde. Ole Gunnar tog ham med til Wales og Cardiff, dog uden den store succes. Det sidste halve år har han været i tyske Freiburg. Han må betegnes som skuffelse, grundet det hysteri der var omkring ham i perioder i United, noget han ikke har levet op til.

Den bløde mellemvare
Magnus Wolf Eikrem – den norske Beckham blev han kaldt, men han formåede aldrig at slå igennem på Old Trafford. Efterfølgende har han leveret ganske ok i hollandske Heerenveen og er nu i svenske Malmø med succes. Inden da havde han fået chancen i Cardiff under Ole Gunnar Solskjær, men slog aldrig til hos waliserne.

Joshua King – endnu en nordmand. To kampe blev det til i United, inden han røg til Blackburn. Netop solgt til Bournemouth, så det bliver interessant at se, om King med sin power kan udfolde talentet, som vises i glimt på det norske landshold.

Federico Macheda – vi huske alle hans vanvittigt vigtige scoring mod Aston Villa i april 2009. Men italieneren fik aldrig rigtig succes i United, fem scoringer i 36 opgør blev det til, inden han blev solgt videre. Gjorde en ok figur sidste sæson i Cardiff, og kan stadig nå at leve op til de store forventninger.

Status
Der har været flere end de nævnte, men vi har fokuseret på disse spillere. Har det så været umagen værd, eller burde United bare have satset endnu hårdere på egne lokale talenter fra Manchester og England?

Det er ikke nemt at svare på. Årene i United var essientielle i udviklingen hos stjerner som Pique, Rossi og Pogba. Så selvfølgelig har United en andel i deres succes siden da. Alle kommer under et kæmpe pres og en stor omvæltning, når de flytter hjemmefra til et andet land og skal leve professionelt i en storklub som United.

Derfor kan United måske blive endnu dygtigere til at tage hånd om mennesket bag spilleren, når vi ser på de unge spillere. Men alt i alt har det været godkendt, det United har udviklet af unge udenlandske talenter de seneste år.

Man skal passe på med, at udråbe de unge udlændinge til den næste store stjerne. De kommer til United med et kæmpe pres, og forventningerne er enorme. Jeg synes United formår at have en god blanding i u18-truppen, af et par rigtig dygtige udlændinge og ellers resten af truppen fra de britiske øer. Jeg bliver aldrig tilhænger af klubber som Chelsea og City, der i perioder i 00’erne har haft overvægt af unge udenlandske spillere på u18-holdet. Det går bare ikke. Det skal kun være et par stykker, som virkelig kan noget ekstra.

Pt har vi i førsteholdstruppen Adnan Januzaj og Andreas Pereira, der begge kom til United som ganske unge. Forventningerne til disse to er enorme, og det bliver særdeles spændende at følge deres udvikling denne sæson. Slår de ikke igennem i United, mener jeg, at klubben skal begynde at overveje strategien omkring unge udenlandske talenter, som hentes til akademiet.

Omkring u16 og u18-holdene har vi i øjeblikket en håndfuld unge udlændinge. Forventningerne er enorme til Timothy Fosu-Mensah, der pt nok er den mest kendte fra Uniteds akademi. Husk blot på, at skader kan ødelægge meget, ligesom andre pludselig kan tage gevaldige spring udviklingsmæssigt og overhale indenom.

I morgen ser vi på status for Uniteds akademi – hvordan står det til, sammenlignet med andre klubber i England og i Europa.

Forrige artikel

Tidligere United-spiller kritiserer Jones og Smalling

Næste artikel

Avis: Sergio Romero i kikkerten

ANNONCE